WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

Matej Huš

1. dec 2010 ob 00:35:26

Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov, izmed katerih jih je polovica iz zasebnega sektorja. Dejal je, da bo naslednja objava zadevala neko veliko, še aktivno ameriško banko; iz dokumentov, ki bodo v slogu elektronske pošte, ki je prihajala na dan ob sodnem postopku v Enronovem škandalu, bo moč razbrati ravnanje uprav bank, tako da bodo naposled vzpodbudili preiskave in reforme. Dokumenti bodo objavljeni v začetku leta 2011.

Pojasnil je, da se število prejetih dokumentov povečuje eksponentno, medtem ko njihove sposobnosti objavljanja rastejo linearno. Posledici sta zamik pri objavi in cel kup še neobjavljenih dokumentov, ki jih imajo na WikiLeaks. Zato so morali izvesti triažo in najprej objaviti najpomembnejše dokumente, torej vojaške, sedaj pa se bodo lotili tudi korporacij. Kot pravi, imajo v svojih skladiščih vse mogoče - okoljske malomarnosti, BP in izliv nafte v Mehiškem zalivu, industrijsko vohunstvo v tehnoloških podjetjih, dvomljive prakse bank in še marsikaj.