Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Matej Huš

23. okt 2010 ob 16:48:53

Danes ponoči je Wikileaks kljub prizadevanjem Pentagona za preprečitev izdal 400.000 tajnih dokumentov o vojni v Iraku. V njih je moč prebrati, da so ameriški vojaki še več let po škandalu z mučenjem zapornikov iz leta 2004 nadaljevali zlorabe in mučenje ujetnikov, poroča The New York Times.

Ignorirali so tudi zlorabe, posilstva in umore, ki jih je izvajala iraška policija. Ta je na več zapornikih uporabljala metode pretepanja, povzročanja opeklin, bičanja, rezanja prstov, polivanja s kislino itn. Američani tega v večini primerov niso preiskovali, čeprav so bili na to opozorjeni, ampak so preiskavo prepustili iraškim oblastem. Leta 2005 so tudi uradno zapisali, da se ameriška vojska ne bo vtikala v zlorabe, če jih bodo izvajali Iračani. Še več, Američani so redno grozili zapornikom, da jih bodo iraške oblasti mučile, če ne bodo posredovali zahtevanih informacij. Od leta 2004 so dokumentirani vsaj 303 primeri mučenja.

Tudi civilno prebivalstvo so pobijali predvsem Iračani, ne pa izključno. Ameriški helikopterji so streljali tudi na civiliste, ki so se želeli predati, in na civiliste na nadzornih točkah. Najbolj krvav mesec je bil december 2006, ko je bilo ubitih 3800 civilistov, večinoma iz iraškega orožja.

Pentagonov tiskovni predstavnik Geoff Morrell je izdajo dokumentov komentiral z besedami: "Najstrožje obsojamo neavtorizirano razkritje tajnih informacij". Dodal je, da bi lahko razkritje teh dokumentov negativno vplivalo na varnost njihovih čet v Iraku. Pentagon je potrdil, da so jih mediji, ki sodelujejo z Wikileaks, dva dni vnaprej opozorili na objavo dokumentov in jim pokazali, kaj bo objavljeno.