Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Mandi

17. apr 2011 ob 11:13:51

Oracle je s prevzemom podjetja Sun Microsystems pred dobrim letom dodobra razburkal odprtokodno skupnost, ki jo je (upravičeno) skrbelo, ali bo tudi novi lastnik tako radodaren do odprtokodnih projektov - npr. Java, MySQL, OpenOffice.org - kot je bil dobri stari Sun. Strahovi pred komercializacijo so se izkazali za upravičene in tako Java (z Apachejevim Project Harmony) kot tudi OpenOffice.org (s projektom LibreOffice) sta hitro dobili svoj community-based klon.

Vzporedno delo na tako velikem projektu, kot je pisarniški produkt OpenOffice, je vodilo do številnih manjših, a pomembnih razlik med uradno izdajo OpenOffice in odprtokodno kopijo LibreOffice. Vsaka je imela nekaj zmogljivosti, ki si jih je uporabnik želel , in ga s tem postavila pred nepotrebno odločitev. No, Oracle si je zdaj premislil in dokončno napovedal konec komercialne različice OpenOffice in njene oblačne različice CloudOffice. V izjavi za javnost, ki so jo bili podali ta petek, so izrazili namero "o takojšnjem začetku sodelovanja z odportokodno skupnostjo", pri čemer je cilj zagotoviti nadaljen uspeh produkta OpenOffice.org ter odprtega standarda za dokumente ODF.

O poteku sodelovanja je še kup nejasnosti - kako bo z izmenjavo popravkov, kdaj bo le-ta izvedena, ali bo LibreOffice prešel nazaj na staro ime, kako bo z licenco, komercialno podporo - in še in še. Odgovorov se nadejamo v prihodnjih tednih.

Kot neuradni razlog Oraclove odločitve se navaja precej slabo prodajo komercialne različice OpenOfffice.