IBM razvil najmanjši in najhitrejši grafenski procesor

Matej Huš

8. apr 2011 ob 09:19:29

Prihodnost čipov bo očitno grafenska, saj se v zadnjem času kar vrstijo novice o prebojih na tem področju. Zadnjo Nobelovo nagrado za fiziko so dobili prav izumitelji grafena, pred kratkim so odkrili, da je grafen procesiranju prijaznejši od silicija, predstavljajo se vedno novejši primerki čipov na grafenski osnovi. IBM sedaj poroča, da so izdelali doslej najhitrejši in najmanjši grafenski procesor.

Novi tranzistor zmore 155 milijard ciklov na sekundo, kar je za okoli 50 odstotkov bolje od prejšnjih eksperimentalnih procesorjev istega podjetja. Tiktaka torej pri frekvenci 155 GHz in uporablja posebne, visoko zmogljive grafenske čipe, ki jih je IBM razvil v projektu razvoja visokofrekvenčnih RF-tranzistorjev za DARPA. Tako visoke frekvence so dosegli spričo zmanjšanja dizajna, saj so vrata tranzistorjev široka le 40 nm, medtem ko so bila v prejšnjih modelih šestkrat širša.

Posebej razveseljivo je dejstvo, da proizvodna tehnologija za nove tranzistorje in čipe ne odstopa mnogo od že utečenih linij za silicijeve rezine. IBM sicer še ni napovedal, kdaj lahko pričakujemo prve komercialne primerke, a upajmo, da kmalu.