Elpida razvila najmanjši 4-gigabitni pomnilniški čip

Matej Huš

26. sep 2011 ob 14:18:58

Tretji največji proizvajalec pomnilniških čipov na svetu, japonska Elpida je razvila najmanjši čip 4 Gb DDR3 SDRAM, ki je zgrajen v 25 nm-proizvodnem procesu. V primerjavi s klasičnimi čipi v 30 nm je novinec manjši, cenejši za proizvodnjo, varčnejši in hitrejši. Dvogigabitne čipe je Elpida že julija začela izdelovati v 25 nm, medtem ko so štirigigabitni doslej ostajali na 30 nm.

Elpida pravi, da porabi nov čip 25 do 30 odstotkov manj energije za delovanje, medtem ko je v stanju pripravljenosti prihranek dvakrat tolikšen. To mu je omogočilo delovanje v varčnem načinu pri 1,35 V, medtem ko podpira tudi običajnejših 1,5 V. Hitrost dosega 1866 Mbps. Zaradi manjše litografije pa je cenejša tudi proizvodnja na kos, saj jih stlačijo na enako rezino več; na enako veliko rezino jih gre po izračunih Elpide kar 45 odstotkov.

Prvi delujoči prototipi bodo svetu dostopni še letos, medtem ko se masovna proizvodnja pričakuje prihodnje leto. Glavno področje uporabe bodo bržkone mobilne naprave, kjer sta cena in varčnost še posebej pomembni.