Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe

Matej Huš

14. mar 2011 ob 07:23:18

Petkov potres na Japonskem smo si že pogledali z mnogo različnih vidikov (prevare na internetu, težave v jedrski elektrarni, sistem za vnaprejšnje obveščanje oddaljenih krajev), danes pa se seznanimo še s sproščeno energijo in posledicami. Potres je dosegel stopnjo 9,0 po lestvici, ki meri momentno magnitudo. To pomeni, da je znašal seizmični moment okoli 3,5 . 1022 Nm. Ob potresu se je na površje sprostila energija 2 . 1017 J. To je enak velikostni razred energije, kot vsako sekundo pade na Zemljo s Sončevim sevanjem.

Ker je bila skoncentrirana na majhnem področju, je seveda povzročila kopico nevšečnosti. Ameriški seizmologi so izračunali, da se je Japonska prestavila. Pacifiška tektonska plošča se podriva pod severnoameriško s hitrostjo 83 milimetrov na leto, a ogromni potresi povzročijo velike spremembe. Ni neobičajno, da se ob prelomnicah prestavijo plošče tudi za 20 metrov ali več. Postaja za GPS na Japonskem se je zaradi potresa prestavila za približno 2,5 metra. Podatki kažejo, da se je pravzaprav premaknila cela Japonska.

Druge globalne posledice so sprememba osi vrtenja Zemlje za okoli 6,5 centimetra in povečanje hitrosti vrtenja Zemlje. Dan bo zaradi potresa krajši za 1,8 mikrosekunde, saj je sprememba vztrajnostnega momenta Zemlje povzročila pohitritev rotacije (spomnimo se, vrtilna količina se ohranja). Podobno se je zgodilo že leta 2004.