Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Jernej Virag

13. mar 2011 ob 17:33:00

Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni produkti od primarne reakcije pa ostanejo še nekaj časa in je potrebno reaktor tudi po zaustavitvi še hladiti vsaj slab teden, kar se je v tem primeru izkazalo kot problematično.
Težave so se tudi pojavile v bližnji elektrarni Fukušima II, ki ima nameščene štiri BWR reaktorje, vsak z močjo 1,1 GW.

Problem je nastal v petek, 11. marca, ko je malo pred tretjo potres stresel celotno Japonsko, kar je sprožilo zasilno zaustavitev vseh reaktorjev v državi, tudi enot 1, 2 in 3 elektrarne Fukušima I (enote 4, 5, 6 so bile zaradi vzdrževanja že prej izklopljene). Ker je zaradi potresa elektrarna bila odrezana od napajanja, so se na vseh enotah prižgali zasilni dizelski generatorji za poganjanje črpalk hladilnega sistema, ki pa so eno uro po vklopu na vseh treh enotah odpovedali. V sledečih urah so inženirji poskušali za črpalke namestiti pomožne napajalne enote, s čimer jim je uspelo stabilizirati reaktorja 2 in 3, enota 1 pa je še vedno bila hlajena iz baterij, ki so se hitro praznile.

Petek, 19:30 (lokalni Japonski čas, UTC+9) - Tri ure po odpovedi pomožnega napajanja so japonske oblasti razglasile izredno stanje in zagotovile, da gre samo za standardno proceduro.

21:00 - Oblasti evakuirajo vse prebivalce v 3km okolici elektrarne, vsem v 10km radiju od elektrarne pa povedo, naj bodo pripravljeni na odhod.

Zaradi nedelovanja hladilnega sistema je pričela voda v reaktorskih posodah izparevati, kar je posledično začelo dvigovati pritisk v sistemu. Nabrano paro je mogoče izpuščati iz reaktorske posode v notranji hram, a to poveča pritisk v samem hramu.

Sobota, 00:40 - Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton razloži, da z bližnje letalonosilke vozijo "hladilo".
Strokovnjaki drugje po svetu so zastrigli z ušesi, saj je hladilo v teh reaktorjih voda, ki pa je je v okolici veliko. Izkazalo se je, da je edina snov, ki jo lahko vozijo z jedrskih letalonosilk, borova kislina, ki se v PWR reaktorjih tipa Krško uporablja za kontrolo reakcije skupaj s kontrolnimi palicami. Problem pa je, da ta kislina BWR reaktorje uniči, kar je pomenilo, da je situacija veliko resnejša, kot jo slikajo uradne izjave.

05:30 - Odločijo se, da bodo znižali pritisk s spuščanjem rahlo radioaktivne pare v ozračju, kar so zatem na enotah 1 in 2 storili ob desetih dopoldne. Izpust je botroval poročilom o povečani radioaktivnosti v okolici elektrarne.

07:19 - Pri TEPCO (lastniku elektrarne) izjavijo, da so izgubili sposobnost kontrole pritiska reaktorjev v elektrarni Fukušima II. Predstavnik izjavi, da je pritisk v reaktorjih stabilen, a se dviga znotraj reaktorskih hramov.

15:30 - Štiri ure kasneje pa so TV kamere posnele eksplozijo in dim na eni izmed reaktorskih zgradb.

20:00 - Šele tri ure kasneje generalni sekretar vlade potrdi, da je v elektrarni prišlo do eksplozije in da je razneslo betonski hram reaktorja. Sama jeklena reaktorska posoda bi naj bila nepoškodovana.

20:20 - Inženirji dokončno obupajo nad rešitvijo reaktorja in začnejo v reaktor črpati slano morsko vodo, pomešano z borom, da bi ohladili reaktor za vsako ceno. Posledice tega je, da bo reaktor zaradi slane vode popolnoma uničen.
NISA potrdi, da so v okolici elektrarne zaznali sledove cezija-137 in joda-131, kar vzpodbudi špekulacije, da so se gorivni elementi v reaktorju že začeli taliti. NISA tudi sporoči, da se stopnja radioaktivnosti okoli elektrarne zmanjšala.

Predstavnik izjavi, da bo trajalo 10 ur, da se napolni reaktorska sredica z vodo in 10 dni, da se proces stabilizira. Izjavi tudi, da je eksplozija nastala zaradi vodika, ki se je sprostil zaradi prenizkega stanja vode v reaktorju in je ušel v reaktorski hram.

21:23 - Predstavnik NISA v izjavi za Reuters pove, da zasilno hlajenje reaktorja 3 ne deluje več.

22:21 - IAEA citira japonske oblasti, ki so začele deliti jod okoliških prebivalcem za zaščito pred škodo zaradi izpostavljenosti radioaktivnosti.

Nedelja, 05:23 - IAEA potrdi, da je reaktorska posoda enote 1 nepoškodovana in da je stopnja radioaktivnosti okoli elektrarne padla.
Obenem izjavijo, da so evakuirali približno 110.000 ljudi v 20km krogu okoli elektrarne.

06:23 - Predstavnik NISA izjavi, da je odpovedalo hlajenje na reaktorju 3 in da so bili ponovni poskusi zagona neuspešni. Prav tako izjavijo, da bi število ljudi, ki so bili izpostavljeni sevanju, lahko doseglo številko 160.

06:40 - Sekretar vlade potrdi, da obstaja nevarnost nove eksplozije v reaktorski zgradbi enote 3.

07:52 - Upravitelj elektrarne javi, da bodo izpustili readioaktivno paro iz reaktorja 3 in da iščejo način za črpanje dodatnega hladila v hladilni sistem.

08:26 - Sekretar vlade izjavi, da je pritisk v enoti 3 kritičen in da izpuščajo paro iz sistema. Radioaktivnost v okolici se ponovno dvigne nad dovoljeno mejo.

09:48 - Oblasti izjavijo, da v reaktorju št. 3 ni prišlo do taljenja sredice. Sredica bi se naj talila samo v reaktorju 1, kjer bi naj gorivne palice pogledale 3 m iz vode.

13:41 - Pri agenciji Jiji sporočijo, da so začeli priprave za črpanje morske vode z borom v reaktor 2.

13:53 - Izredno stanje je razglašeno v drugi elektrarni v Onganawi zaradi zaznane povečane doze radioaktivnosti v ozračju. Že v petek je v tej elektrarni zagorela zgradba s turbino, a je bil ogenj pogašen. Oblasti pravijo, da je hlajenje reaktorja pod nadzorom.

Tako je trenutno potrjeno, da se sredica reaktorja 1 v elektrarni Fukušima I tali, v zgradbi reaktorja 3 pa obstaja resna nevarnost eksplozije. Vse tri reaktorje trenutno črpajo morsko vodo, pomešano z borom v poskusu, da bi jih ohladili in s tem preprečili eksplozijo reaktorskih posod zaradi previsokega pritiska pare. To bo tudi smrtna obsodba za 40 let staro elektrarno, ki je pred kratkim dobila 10-letno podaljšanje obratovalnega dovoljenja (pred podaljšanjem bi jo morali zapreti 10. februarja), saj reaktorjev, kontaminiranih s soljo in borom ter s staljenimi palicami ne bo nikoli več mogoče pognati.
Obenem pa se v elektrarni Fukušima II pripravljajo na izpust pare iz reaktorjev 1, 2 in 4, kjer imajo tudi težave s hladilnim sistemom. Podobne težave pa so se pričele pojavljati tudi drugod.