Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa

Matej Huš

22. okt 2012 ob 19:23:24

Italijansko okrajno sodišče je šest italijanskih znanstvenikov in enega javnega uradnika obsodilo na šest let zapora zaradi večkratnega uboja, ker so pred potresom leta 2009 sporočili, da ni verjetno, da bi se zgodil potres. Ko so se 6. aprila 2009 stresla tla z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, je umrlo 308 ljudi.

Zgodba je seveda nekoliko bolj zagonetna. Mesto L'Aquila, kjer je bil epicenter potresa, leži na znani geološki prelomnici, zato rahli potresi niso neobičajni. V mesecih pred potresom ga je streslo več manjših sunkov, zaradi česar je italijanska vlada sestavila odbor več seizmologov in vladnih uradnikov, da bi preučili možnost velikega potresa. Dober teden pred katastrofalnih potresom so izdali poročilo, v katerem so zapisali, da več rahlim sunkom ne sledi nujno večji potres, a da so potresi nepredvidljivi.

Situacijo je dodatno zakompliciral amaterski seizmolog Giampaolo Giuliani, sicer laboratorijski tehnik, ki je na italijanski televiziji mesec pred potresom napovedal močan potres. Ker je Giuliani že večkrat v preteklosti napovedal potrese, ki se niso uresničili, so ga želeli utišati, da ne bi širil panike. Tako je bila izdana odredba, da mora z interneta umakniti svoje napovedi. Tudi na policijo so ga privedli, ker naj bi povzročal paniko med prebivalstvom.

Naloga obsojenih znanstvenikov je bila torej podati znanstveno poročilo, ali se Italiji res obeta rušilni potres. Ker so odgovorili, da tega ne morejo dokazati, so sedaj krivi uboja iz malomarnosti. Znanstveniki iz Italije in celega sveta so bili ogorčeni že nad samim procesom, zato so italijanskemu predsedniku poslali odprto pismo podpore obtoženim. Obramba je sicer že napovedala pritožbo.