Danes zvečer poslednji polet Discoveryja

Matej Huš

24. feb 2011 ob 07:21:07

Ameriška vesoljska agencija NASA bo danes ob 22.50 uri z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslala raketoplan Discovery na misijo STS-133. Med 11 dni trajajočo misijo bo raketoplan na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zadnjikrat pripeljal večnamenski logistični modul Leonardo, ki je bil prilagojen, da bo trajno ostal na ISS. Druga oprema so še ExPRESS Logistics Carrier 4, Robonaut 2 in SpaceX DragonEye.

Discovery bi bil moral poleteti že novembra, a so izstrelitev zaradi slabe aluminij-litijeve zlitine morali kar dvakrat preložiti. Direktor vzleta Mike Leinbach je zatrdil, da to pot priprave potekajo brez težav in da bo Discovery vzletel po načrtu. Vremenska napoved je dobra, saj je le 20 odstotkov možnosti za neprimerno vreme. Prenos vzletne procedure in same izstrelitve bo moč spremljati na internetu od 17.30 ure dalje.

Discovery je najstarejši raketoplan iz serije Space Shuttle, ki je še v uporabi. Doslej je v vesolje poletel 38-krat, prvikrat davnega leta 1984. To je njegova zadnja misija. Preostala aktivna člana flote, Endeavour in Atlantis, imata vsak še po en polet. Prvi bo poletel aprila letos, drugi pa na zadnjo misijo Space Shuttle junija. Več kot trideset let trajajoči program Space Shuttle bo s tem končan.