Nov zakon pregnal nezakonite priseljence iz Georgie, kmetijski pridelki ostajajo nepobrani

Mandi

28. jun 2011 ob 22:42:52

Dokumentarni film Food Inc (imdb) ilustrira dvojno igro ameriške živilskopredelovalne industrije in vladne agencije ICE (Imigrations and customs enforcement pri ministrstvu za domovinsko varnost; taisti junaki sicer na veliko zasegajo domene domnevnih piratskih strani). Delovni pogoji so slabi, plača in prispevki pa nizki, zato v branži prevladujejo nezakoniti priseljenci, ki nimajo dovoljenja za delo in jih delodajalci organizirano "privabljajo" na delo v ZDA. Istočasno pa zaradi ustvarjanja iluzije pregona nezakonitih delavcev, ki "odžirajo službe" navadnim državljanom, ICE vsako noč v koordinirani akciji aretira nekaj delavcev, a nikoli dovolj, da bi resno ogrozil delo na njivah in v tovarnah.

Prav slednje pa se je pravkar zgodilo v zvezni državi Georgia, kjer je kmetijska pridelava soje, rža, kozure, tobaka in hikorijinih semen pomembna gospodarska panoga v državi. Aprila je državni parlament kljub močnemu nasprotovanju javnosti sprejel zakon št. 87, ki kriminalizira pomoč nezakonim priseljencem in omogoča policiji varnostno preverjanje dovoljenja za bivanje / delo vsake osebe, ki na zahtevek policista ne pokaže veljavnega osebnega dokumenta. To bi močno olajšalo in hkrati pohitrilo uvedbo policijskega postopka zoper nezakonite delavce, zato so jo ti preventivno, še pred začetkom veljave zakona 1. julija, preprosto popihali iz države. Posledica je hudo pomanjkanje sezonskih delavcev - po nekaterih ocenah celo do 11.000 oseb - ki bi opravili žetev oz. pobiranje plodov na tako rekoč že zrelih poljščinah. Slednje zato ostajajo nepobrane in v skladu z zakoni narave gnijejo oz. trohnijo.

Država je v pomoč ponudila približno 2000 obsojencev na pogojnem izpustu, vendar se je hitro pokazalo, da se jih znaten delež ni vrnil na delo že po koncu prvega delovnega dne, delo pa naj bi bilo površno in slabo opravljeno. Zlobneži so že komentirali, da kmetijski jug ne more normalno poslovati brez dotoka tako rekoč zastonjske (beri "suženjske") delovne sile.

Se je pa že zganila živilskopredelovalna agencija. Zvezno sodišče v Atlanti, se pravi sodišče na razni zvezne oblasti ZDA in ne oblasti zvezne države Georgia, je na podlagi tožbe živilskopredelovaskega sveta suspendiralo izvajanje treh ključnih poglavij zakona. Predsednik sveta Bryan Tailor je v komentarju povedal, da "bi to sicer utegnilo ustaviti odseljevanje delavcev migrantov, a da sam nima pretiranega upanja". Implicitnega priznanja odvisnosti članov zveze od poceni nezakonite delovne sile tukaj ne bi komentirali.

Guverner Deal, eden glavnih podpornikov nove zakonodaje, je že napovedal pritožbo na sodniško odločitev. Ni nerazumno pričakovati, da se bo zadeva prebila do Vrhovnega sodišča.