Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami

Mandi

27. dec 2011 ob 11:30:01

Predstavnik kitajskega ministrstva za okolje je v nedavnem intervjuju potrdil, da je že kar vsaj desetina od 1.22 milijona km2 obdelovalnih površin v državi - se pravi, območje šestih Slovenij - zastrupljenih s težkimi kovinami, zlasti svincem, živim srebrom in kadmijem. Emisije so, priznava, posledica površnega izvajanja okoljske zakonodaje, saj oblasti v ruralnih območjih rudnikom, livarnam in talilnicam dovoljujejo obratovanje brez ustreznih čistilnih naprav ter izpuščanje odpadnih snovi kar v okoliške vode in prst.

Na najbolj prizadetih območjih so se zastrupile cele vasi, posebej pa so prizadeti otroci. Odziv oblasti naj bi bil domala smešen, poroča organizacija Human Rights Watch: testiranje stopnje svinca v krvi naj bi omejili zgolj na ozka območje okoli obratov, rezultati pa naj bi bili, če jih starši že dobijo, ponarejeni. Že obolele otroke namesto sprejema v bolnišnico in zdravljenja s kelacijo preprosto pošiljajo domov z navodilom, naj se držijo stroge diete.

Na Kitajskem je podobnih zgodb še veliko. Tretjino države pesti kisli dež, v mestih pa prebivalci dihajo dušeč smog, razen seveda, če si lahko privoščijo visokokakovostne čistilce zraka. Potem so tu zgodbe o prodaji plastičnega riža (bojda je cenejši od pravega), pa o varčevanju pri proizvodni pasje hrane in celo hrane za dojenčke, kjer so namesto živalskih proteinov oz. mleka not stresli melamin, industrijski polimer, ki se sicer uporablja za izdelavo plastike in cementa. Po drugi strani nam pa tovrstno varčevanje, se pravi, ignoriranje zunanjih učinkov na okolje in zdravje ljudi, skupaj z nizko ceno delovne sile omogoča nakupe izdelkov po nizkih cenah (četudi jih trgovine potem prodajajo z maržo v višini magičnega faktorja Π), Kitajski pa zavidljivo pozitivno zunanjetrgovinsko bilanco in nakup pol stare in nove celine.

Svojo malo paniko okoli zastrupitve s težkimi kovinami smo v Sloveniji imeli pred leti, ko se je nekdo spomnil peskovnike v ljubljanskih vrtcih opremiti s poceni, a s kadmijem in svincem bogato mivko iz jalovine rudnika v Mežici.