Na internet ušla ostra okrožnica Nokiinega šefa

Matej Huš

9. feb 2011 ob 16:42:55

Nokia je septembra dobila novo metlo, ki očitno pometa odločneje kot stare. Novi izvršni direktor Stephen Elop je namreč resno vzel nalogo pomesti prah s starih lovorik in v zaprašene vitrine dodati kakšno novo. Že oktobra je naznanil prestrukturiranje podjetja, sestavni del česar so bila tudi odpuščanja, sedaj pa je na internet pricurljal njegova interna okrožnica. V njej je zelo ostro opisal trenutno razmere na trgu in v podjetju.

Nokii namreč gori pod nogami, je zapisal Elop. Applov iPhone je na trgu že od leta 2007 in je velik uspeh. Android šteje šele dobri dve leti pa je že prevzel prvo mesto med platformami za pametne telefone, ki ga je še pred nekaj let držala Nokia. Začel je v zgornjem cenovnem razredu, a si je uspešno utrl pot v srednjega in sedaj napada najnižjega. Nokia po drugi strani caplja zadaj. Elop piše, da je Nokia izpuščala priložnosti, zamudila trende, tratila čas. Danes je Nokia v večletnem zaostanku.

Symbian je zgodba zase. Izkazalo se je, da ni konkurenčen in da je z razvojem težko držati korak z vedno novimi zahtevami in željami potrošnikov. Bitka že zdavnaj namreč ne poteka več zgolj med napravami, ampak celotnimi ekosistemi, ki jih sestavljajo naprave, programska oprema z aplikacijami, oglasi, iskanjem, socialnimi orodji itn. Skrajni čas je, da se Nokia odloči, kateremu ekosistemu bo dala prednost - lahko razvije svojega ali uporabi že obstoječe rešitve. Karkoli bo storila, se mora podvizati.

V torek je bonitetna agencija Standard & Poor obveznice Nokie postavila na seznam obveznic, ki se jim boniteta lahko zmanjša. Vnovič bodo analizirali Nokiino poslovanje in po potrebi znižali boniteto Nokiini obveznic. To pomeni, da tudi analitiki in investitorji izgubljajo vero v Nokiino moč in konkurenčnost.

Elop vidi razloge za težave v vodenju in odnosu v podjetju. Zaradi pomanjkanja odgovornosti in trdega vodstva se je barka pozibavala semtertja v nevihti zadnjih let, namesto da bi trdno plula proti cilju. Nokia je delala napake, premalo je izumljala, inovativnost je upešala, premalo so sodelovali znotraj podjetja. Zato bodo v petek predstavili novo izhodno strategijo, s katero želi novo vodstvo podjetje izvleči iz težav in usmeriti nazaj na pravi kurz. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo Nokia ostala le še bleda senca nekdanjega blišča in uspeha.