Moody's znižal Nokiino boniteto

Matej Huš

17. apr 2012 ob 12:17:24

Ameriška bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokie do zadnje ravni pred oznako neprimerno za vlagatelje, s čimer se bo zadolževanje za Nokio bržkone podražilo. Razlog za to odločitev je velik upad prodaje v zadnjem četrtletju, čeprav Nokia še vedno redno izpolnjuje obveznosti in neposredne nevarnosti za insolventnost ni.

Nokiina boniteta se je z Baa2 znižala na Baa3 (11. razred od 22), ki spada v tako imenovano spodnjo priporočljivo stopnjo za vlaganje. Le razred niže (Ba1) se začne špekulativno področje, ki ni primerno za vlagatelje. Znižanje je prizadelo vse Nokiine instrumente za financiranje, torej tako dolgoročne obveznice kot kratkoročne papirje. Obeti za prihodnost so negativni, dodaja Moody's.

Nokia je pretekli teden objavila, da se je prodaja mobilnih telefonov, ki predstavljajo Nokiinega paradnega konja, v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z lanskim letom znižala za 16 odstotkov, prihodki pa za tretjino, kar je bil povod za znižanje ocene. V Moody's menijo, da ne gre za običajno medletno volatilnost, ampak znak večjih strukturnih težav, ki jih bo Nokia mukoma odpravila. Nokia se je lani poslovila od Symbiana in začela pakt z Microsoftom, sad tega sodelovanja pa so novi telefoni Lumia. Nova bonitetna ocena odraža prepričanje, da se bo Lumia uveljavila kot tretji najmočnejši ekosistem na pametnih telefonih za iOS in Androidom.

Obeti za prihodnost so negativni, Moody's pa svari, da se bo ocena hitro poslabšala še zlasti, če se Lumia ne bo prodajala kot načrtovano, če se bo marža še naprej zniževala in če se stroški dela in materiala ne bodo zmanjšali. Nokia namreč trenutno porablja več denarnih sredstev kot ji ustvarja, kar ne vzbuja zaupanja v dolgoročno vzdržnost modela. Glavni problem niso Nokiine denarne rezerve, ampak njena sposobnost ustvarjati denarni tok.

Nokiin finančni direktor Timo Ihamuotila je že podal odgovor. Poudaril je, da je ocena Baa3 še vedno v rangu za vlaganje, a kaj ko je najnižja in ima celo negativne obete. Trenutno znašajo denarna sredstva podjetja okoli 4,9 milijarde evrov. Ocene Lumie 900 in evropske verzije 800 so bile večidel pozitivne, je pa res, da so imeli težave s podatkovnim prenosom, zato so pretekli teden v ZDA izdali programski popravek in kupon za AT&T v vrednosti 100 dolarjev. V prvih dveh četrtletjih tega leta še vedno načrtujejo poslovanje z izgubo, ki pa bo bistveno manjša od lanskem milijardne in se bo nato prevesila v dobiček. Kljub temu je delnica podjetja izgubila več kot 15 odstotkov po objavi napovedi o izgubi.