Nokia z dobičkom in reformami

Matej Huš

22. okt 2010 ob 07:30:14

Nokia je objavila poslovne rezultate za tretje četrtletje tega fiskalnega leta, ki so boljši kot predhodni. Dohodki so znašali 10,3 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot lani, medtem ko je dobiček znašal 529 milijonov evrov. Lani v enakem obdobju so zabeležili 559 milijonov evrov izgube. Prodali so 110,4 milijona mobilnih telefonov (dva odstotka več kot lani), pri čemer je povprečna cena znašala 65 evrov (lani 64 evrov).

Četrtletje, ki se je izteklo, je bilo eno bolj turbulentnih. Dobili so novega izvršnega direktorja, nekdanjega microsoftovca Stephena Elopa, ki je že napovedal korenite spremembe. Prva je bila odstop Anssija Vanjokija, vodje divizije za mobilne rešitve. Poleg tega sta Samsung in Sony Ericsson zapustila platformo Symbian, kjer je Nokia sedaj še zadnji branik.

In prav Symbian je ključna točka pri velikem prestrukturiranju Nokie, ki ga je napovedal Elop. Moti ga počasna odzivnost v podjetju in neuspeh na ameriškem trgu, kjer je Nokia večidel neznana. Razvijali bodo MeeGo, ki se bo s Symbianom združil na platformu Qt. Odpustili bodo tudi 1800 ljudi, je dodal Elop.