Odkrit najmanjši eksoplanet

Matej Huš

11. jan 2011 ob 13:37:20

NASA je ta mesec objavila odkritje planeta Kepler 10b, kar spričo več sto znanih planetov izven Osončja samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil to najmanjši odkriti kamniti planet. Odkril ga je teleskop Kepler. Ta je v vesolju slabi dve leti in pridno zbira posnetke dogajanja v ozvezdjih Laboda in Lire, sedaj pa imamo že prve rezultate.

Novoodkriti planet Kepler 10b kroži okrog zvezde Kepler 10, ki je od našega Osončja oddaljena 560 svetlobnih let in je približno enake velikosti kot Sonce, čeprav je dvainpolkrat starejša. Kepler 10b ima 1,4-krat večji premer od Zemlje in je 4,6-krat masivnejši. Odkrili so ga z opazovanjem sprememb v svetilnosti zvezde Kepler 10, ki so se pojavile, ko je Kepler 10b z našega zornega kota prečkal njeno ploskev.

Žal je Kepler 10b vroča pustinja, ki kroži 20-krat bližje svoji zvezdi, kot kroži Soncu najbližji Merkur okoli svoje. Temu primerna je temperatura na površju, ki presega 1600 K. To je tako vroče, da s planeta odparevajo silikati in železove pare.