NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

Matej Huš

6. dec 2011 ob 14:14:28

NASA je s teleskopom Kepler odkrila prvi planet v vesolju, ki je dovolj podoben Zemlji, da bi se na njem moglo razviti življenje. Da bi se to lahko zgodilo po trenutnem razumevanju zgradbe in ustroja življenja, mora biti planet trden, imeti ugodno temperaturo na površju, pri kateri je voda tekoča, ne sme imeti agresivnih spojin v atmosferi, imeti mora primerno težnost, stabilno orbito okoli Soncu podobne zvezde itd. Seveda to velja ob predpostavki, da se mora razviti življenje, ki je podobno zemeljskemu.

Novoodkriti planet se imenuje Kepler-22b in je najmanjši odkriti Zemlji podoben planet. Gre za zgolj najugodnejšega med 29 potrjenimi planeti in 2326 kandidati, ki jih je odkril teleskop Kepler. Planet ima približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, povprečno temperaturo na površju 22 °C (Zemljina je okoli 15 °C) in 290 zemeljskih dni dolgo leto. Planet kroži okoli zvezde, ki je po velikosti in izsevu podobna Soncu.

Ni še jasno, ali ima planet trdo oziroma tekoče površje ali pa je to nemara plinasto. Orjaški planeti imajo običajno plinasto površino, saj so spričo večje gravitacije zadržali več vodika in helija, medtem ko so manjši planeti skalnati. Kapler-22b je ravno tolikšne velikosti, da je nekje vmes med Zemljo in Neptunom po velikosti, zato ni povsem jasno, kakšno površje ima. Po velikosti ga uvrščamo med superzemlje. Ostali velikostni razredi so še zemlje, neptuni in juptri. Za zdaj kaže, da Kepler-22b nima nobenih sestrskih planetov v svojem osončju.

Kepler že od marca 2009 gleda v vesolje in išče planete, strmeč v fiksirani pas 150.000 zvezd in njihovih osončij. Da neko telo razglasijo za planet, morajo astronomi zabeležiti vsaj tri prehode planeta pred zvezdo (tranzit). V tem času
so astronomi odkrili, da so planeti v vesolju precej pogostejši, kot so menili doslej. Kepler je število odkriti planetov od februarja povečal za 89 odstotkov na skupno 2326. Kepler-22b je bil prvikrat opažen leta 2009. Istega leta so sicer Francozi objavili, da je planet Gliese 581 d prvi Zemlji podoben planet, ki bi mogel podpirati življenje. NASA je za to razglasitev počakala še dve leti do podrobnih podatkov o Keplerju-22b.