Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

Matej Huš

29. dec 2010 ob 00:01:42

Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999 do letos potrojilo.

V zadnjih letih so sistem digitalizirali, kar je prineslo tudi nekatere težave. Posnetki so resda kakovostnejši, a se hranijo manj časa. Prav tako je bil včasih dostop do njih enostavnejši, saj jih je bilo enostavno najti in ogledati na VHS-kaseti, sedaj pa se morajo policisti spopadati z računalniškim hranjenjem.