Financial Times za osebo leta izbral Steva Jobsa

Matej Huš

25. dec 2010 ob 18:02:52

Ameriška revija Time je za osebo leto razglasila ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, Britanci pa niso tega mnenja. Ugledni Financial Times je za osebo leta 2010 razglasil izvršnega direktorja Appla Steva Jobsa. V članku The Geeks Shall Inherit the Earth so nanizali njegove dosežke, s katerimi si je pridobil prestižni naziv oseba leta.

O Jobsu je skoraj nemogoče imeti ravnodušno mnenje. Za nekatere je genij in polbog, druge ne morejo zanj niti slišati. Marsikdo mu zameri njegova perfekcionizem in ambicioznost, ki mejita že na mejo mogočega, a ne glede na vse mu ne moremo oporekati poslovnih dosežkov. Apple po njegovi vrnitvi v sedlo zadnja leta naravnost sije.

Lani ga je za šest mesecev iztiril rak, a Jobsa to ni ustavilo in letos ni niti malo izpregel. Dejstvo je, da je Steve Jobs prava rokovska zvezda v IT-svetu, Apple pa se zdi neustavljiv. Res, letos je bilo nekaj spodrsljajem navkljub zelo dobro leto za Apple. Aprila so izdali iPad, ki je bil pri kupcih zelo dobro sprejet, saj so v prvih šestih mesecih prodali več kot sedem milijonov enot. Tablični računalniki so obstajali že pred iPadom, a jih je le Apple znal tako reklamirati, da so jih ljudje razgrabili. Pomembna zmaga je bila tudi pridobitev Beatlov, saj ima Apple ekskluzivno pravico prodajati njihove albume na iTunes. Telefon iPhone 4 je bil takisto velik uspeh, čeprav je Applu povzročil kar nekaj sivih las. Najprej jim je pobegnil prototip, zaradi česar so poslali policijo k uredniku strani Gizmodo, ki je objavila predčasno recenzijo, nato pa so se ob izidu pokazale težave z anteno. A vsemu temu navkljub nas je Jobs znal prepričati, da je iPhone 4 suho zlato, ki ga nujno potrebujemo. Telefon je šel za med.

Pogled na Applova bilanco in poslovni izkaz samo utrdi prepričanje, zakaj je Jobs upravičeno oseba leta. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2010 so zbrali 20 milijard prihodkov in 4,3 milijarde dolarjev dobička, kar je za 55 odstotkov več kot lani. Prav tako je maja letos Apple po tržni kapitalizaciji prehitel svojega vélikega konkurenta Microsoft.