Apple znova rekordno

Primož Resman

19. okt 2010 ob 09:35:07

Applova desetina tržnega deleža računalnikov v ZDA je bila dosežena le na en način, z dobro prodajo le-teh. A dobro so se očitno prodajali še ostali izdelki iz Cupertina, saj so zabeležili še eno rekordno četrtletje. V zadnjem četrtletju njihovega fiskalnega leta 2010 so s prek 20 milijardami dolarjev pridelali kar 4,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar na delnico nanese dobrih 4,5 dolarja. S tem so presegli pričakovanja delničarjev (ti so pričakovali okrog 19 milijard prihodkov) in za dve tretjini zvišali prihodke iz enakega obdobja lani.

Prodajne številke so izboljšali v vseh kategorijah izdelkov, ki jih prodajajo, saj so s 3,8 milijoni prodanih Macov v primerjavi z enakim obdobjem lani rezultat izboljšali za več kot četrtino, skoraj podvojili rezultat s 14,1 milijonov prodanih iPhone-ov, medtem ko so, morda nekoliko presenetljivo, z dobrimi 9 milijoni prodanih iPodov tudi ta rezultat izboljšali za 11 %. V drugem četrtletju dobavljivosti so prodali še 4,19 milijona iPadov, v primerjavi z okrog tremi milijoni v prvem četrtletju od predstavitve.

V konferenčnem klicu, povezanem s poslovnimi rezultati, se je Steve Jobs močno razburil na tematiko konkurence (RIM in Google z Androidom) ter povedal, da so 7-palčni tablični računalniki enostavno premajhni oz. bi delovali le, če bi za stranke priložili brusni papir, da bi z njim na četrtino zmanjšali velikost svojih prstov. S tem je popolnoma zanikal vsakršne možnosti manjšega, 7-palčnega iPada, o katerem so že krožile govorice. Povedal je še, da imajo za letošnje koledarsko leto v rokavu skritih še nekaj asov, povezanih z iPhone-om ter da bodo s slednjim do konca leta navzoči že v 89 državah po svetu. Napovedi iPhone-a za Verizon tako postajajo vse bolj smiselne. A bolj pomembno vprašanje tukaj je, če bo med 89 državami končno tudi Slovenija.

Če iPhone končno tudi uradno prispe na sončno stran Alp, bodo novi kupci lahko na App Store izbirali že med več kot 300.000 aplikacijami, saj so ravno nedavno pri Applu presegli to številko. Od teh jih je skoraj tretjina, 94.000, brezplačnih (na Androidu je takšnih približno polovica), medtem ko jih je plačljivih prek 206.000. V tristo-tisočerici aplikacij jih je sicer po nekaterih podatkih kar 55.000 neaktivnih, a je številka še vedno impresivna, v primerjavi z drugim največjim, Android Marketom, kjer je aplikacij med 110 in 115 tisoč.