Severna Koreja počasi proti internetu

Matej Huš

11. okt 2010 ob 07:26:55

Poleti smo pisali, da Severna Koreja dela prve korake naproti internetu. Začelo se je z registracijami internetnih naslovov v bloku, ki je bil dodeljen tej državi in dolga leta nedotaknjen. Redke spletne strani iz Severne Koreje so tako gostovale v tujini: centralna državna tiskovna agencija na japonskih strežnikih, državna uradna spletna stran Uriminzokkiri pa na kitajskih. Te dni pa Severna Koreja dobiva prve spletne strani, ki fizično gostujejo na strežnikih v državi.

Centralna državna tiskovna agencija je dobila svoje strani na korejskih strežnikih, ki niso kopija japonskih, marveč je njegova vsebina dan pred japonsko verzijo. Prav tako so tuji novinarji, ki so prispeli v državo na 65. obletnico ustanovitve Delavske stranke, dobili prost dostop do interneta, kar je bilo pred tem nezaslišano. Običajno so bili namreč omejeni na telefonske klice in pošiljanje e-pošte, to pot pa so zlahka uporabljali tudi Facebook, Twitter in Skype. Ali gre za resničen premik ali le gesto iz vljudnosti, bomo še videli.

Za lokalne prebivalce se seveda ne bo spremenilo nič. Še vedno lahko kupijo le radijske sprejemnike, ki omogočajo poslušanje le državnih frekvenc, in lokalne časnike. Dostopa do interneta nimajo, lahko pa se v knjižnicah povežejo v lokalno omrežje Kwangmyong, ki povezuje knjižnice, univerze, kiberkavarne in druga vozlišča, a ni povezano v svetovni internet.