Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

Matej Huš

14. jun 2010 ob 19:39:05

Ena zadnjih trdnjav trdega komunizma Severna Koreja je napravila prve korake naproti dostopu do interneta. Blok 1024 internetnih naslovov, ki je rezerviran za Severno Korejo, je bil dolga leta nedotaknjen. Toda v zadnjih mesecih ga je počasi registriralo podjetje Star Joint Venture iz Pjongjanga, ki je povezano s severnokorejsko vlado, del podjetja pa je v lasti tajskega Loxley Pacific. Ta ima s severnokorejskimi oblastmi že obilico izkušenj, saj z njimi dlje časa sodelujejo - leta 2002 so zgradili prvo omrežje za mobilne telefone v državi. V Loxleyju so potrdili, da s Severno Korejo sodelujejo pri internetnem projektu, a niso želeli podrobneje pojasniti na kakšen način.

Živelj v državi seveda dostopa do interneta ne bo dobil. Leonid A. Petrov, ki predava korejske študije na sydneyjski univerzi, pojasnjuje, da bi z dostopom do interneta prebivalstvo izvedelo resnico o svetu, ki jim jo partija prikriva že šestdeset let. Namesto tega imajo državljani dostop do lokalnega omrežja Kwangmyong, ki je bilo vzpostavljeno leta 2000 in povezuje države knjižnice, univerze, kiberkavarne in druga vozlišča, a ni povezano v svetovni internet.

Dostop do pravega interneta je omejen na visoke državne predstavnike, ki uporabljajo povezavo do kitajskega ponudnika dostopa do interneta Netcoma. Druga možnost je satelitska povezava v Nemčijo, ki je namenjena tujim podjetjem in diplomatom. Redke severnokorejske spletne strani gostujejo v tujini; centralna državna tiskovna agencija na japonskih strežnikih, državna uradna spletna stran Uriminzokkiri pa na kitajskih.

Za zdaj ostaja neznanka, zakaj nameravajo dodeljene spletne naslove uporabiti. Ena izmed teorij pravi, da se je Severna Koreja z zamudo zavedla pomembnosti kiberprostora v vojskovanju in državni varnosti, tako da bodo elito svoje vojske izurili tudi na tem področju.