Severnokorejski režim ponareja fotografije

Matej Huš

30. dec 2011 ob 10:43:41

Ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Il 17. decembra letos zaradi srčnega napada umrl (naziv večni predsednik še vedno pripada le njegovemu očetu in ustanovitelju Severne Koreje Kim Il Sungu), se je država zavila v obdobje žalovanja. To se je uradno končalo dan po njegovem pogrebu, ki je bil v sredo, ko je vodenje države nasledil njegov najmlajši sin Kim Džong Un, ki nosi naziv vrhovni poveljnik.

Pogreb Kim Džong Ila je po ocenah severnokorejskih oblasti spremljalo 200.000 ljudi, a je režim znova dokazal, da je treba vse informacije jemati z rezervo. Svojo nagnjenost k popravljanju in potvarjanju realnosti so pokazali celo pri tako nepomembni podrobnosti, kot je fotografija pogrebnega sprevoda. Severnokorejska državna tiskovna agencija je medijem posredovala fotografijo, ki je bila popravljena (spodnja oziroma desna). Primerjava s fotografijo, ki jo je le nekaj sekund pred tem posnela japonska tiskovna agencija (zgornja oziroma leva), odkriva sledi manipulacije.

Spremembe niso velike. Nekdo v severnokorejski tiskovni agenciji je odstranil skupino šestih moških, ki niso stali v formaciji. Kot je videti na posnetku, gre bržkone za televizijsko ekipo, ki je sprevod snemala. Kje tiči razlog za manipulacijo posnetka, ni jasno, saj vsebina in sporočilo popravljene fotografije nista nič drugačna. Očitno je bil nekdo v Severni Koreji tako velik perfekcionist, da je bilo treba poravnati prav vse detajle. Ali je kdo delal na lastno pest ali pa je šlo za ukaz, ni znano. Je pa to še en dokaz, da je treba kakršnekoli informacije, izjave in posnetke iz totalitarnih režimov, kot je severnokorejski, jemati z rezervo in jih neodvisno preveriti. Manipulacija fotografij je namreč v digitalni dobi postala otročje enostavno početje, kar jim počasi odnaša priznano vrednost neizpodbitnega dokaznega materiala.

Retuširano fotografijo so za kratek čas objavili vodilni svetovni mediji, ki so jo povzeli po European Pressphoto Agency. Ta je nekaj ur kasneje izdala navodilo, da se slika ne sme objavljati, saj je bila spremenjena, in se opravičila. Podobno se je zgodilo leta 2008, ko je Iran objavil spremenjeno sliko s preveč izstreljenimi raketami. Takrat se je fotografija razširila še bistveno bolj, saj so manipulacijo opazili kasneje. Fotografijo je takrat Agence France-Presse posredovala iranska agencija Sepah.