Belgijski rekord: 2,7 TB mesečnega prenosa z interneta

Matej Huš

22. avg 2010 ob 17:37:47

V svetu so vedno pogostejši paketi dostopa do interneta, kjer je količina prenesenih podatkov na mesec omejena. Bojda zaradi zagotavljanja enakovredne uporabniške izkušnje vsem naročnikom, za zmanjšane nepravične porabe ali pa zgolj zato, ker je na voljo tudi dražji, neomejen paket. Pri nas imamo za zdaj te omejitve le na področju mobilnega interneta, za kar sta poskrbela največja operaterja Mobitel in Simobil z rezanjem pasovne širine po prekoračitvi mesečnega limita. Nobeno podjetje pa ne pokaže natančnih analiz, koliko je teh nepravičnih uporabnikov, ki prenašajo ogromne količine podatkov, da tako zelo obremenjujejo omrežje. To so za svoj primer napravili Belgijci.

Njihov ponudnikov dostopa do interneta Telenet je objavil anonimno lestvico 25 najzahtevnejših uporabnikov interneta. Kot pravijo, tega niso storili, ker bi želeli očrniti uporabnike ali jadikovati, kako težko je življenje internetnih ponudnikov, marveč da bi pokazali, da je enormne prenose mogoče doseči in da se to tudi počne. Prvouvrščeni je v enem mesecu prenesel 2,7 TB podatkov (ob stalni obremenitvi je to slabih 10 Mbps), naslednji pa 1,9, 1,5 in 1,3 TB. Skupno obstoji osem uporabnikov, ki so prenesli več kot terabajt podatkov. Te številke so seveda statistični osamelci, saj povprečni uporabnik mesečno prenese 2-6 GB podatkov.

Zanimivi so tudi paketi, ki jih Telenet ponuja. Vsi so dražji od slovenskih. Najcenejša imata omejitev prenosa na 50 in 80 GB podatkov mesečno, medtem ko imajo dražji trije zapisano tako imenovano pravično uporabo (fair use). Po besedah podjetja ti zagotavljajo prenose velikih količin podatkov, uporabnike pa bodo k zmanjšanju pozvali le ob ekscesih, kamor sodi tudi omenjenih 2,7 TB.