Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Matej Huš

7. maj 2011 ob 09:29:24

Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta so izvzete, kako uporabnike obvestijo o skorajšnji prekoračitvi omejitve, povprečne penale za prekoračitev, kako so kapice postavili itn.

Pri tem pa Američani niti niso na najslabšem. V sosednji Kanadi je situacija še dosti slabša, saj nekateri ISP-ji trdijo, da so celo absurdno nizke omejitve 15 ali 25 GB mesečno povsem zadostne. Kar se tiče dostopa do interneta, se torej v obljubljeni deželi ne cedita med in mleko. Raj za dostop do interneta je tu, kjer so podatkovne kapice (za sedaj) še eksotika.