Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Matej Huš

25. jul 2010 ob 10:10:35

Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do 3072/256 kbps ter mesečno omejitev prenosa podatkov na 15 GB (prej 25 GB), pri čemer vsak preseženi gigabajt stane štiri dolarje (prej 2,5 dolarja). Omejili so tudi paket Extreme za 60 dolarjev mesečno (46 evrov), kjer je pri hitrosti 15/1 Mbps po novem mesečni promet omejen na 80 GB. Zanimivo je, da sploh ne poznajo internetnega paketa, ki bi vseboval neomejen mesečni prenos podatkov.

Pri enem izmed naših ponudnikov optike dobimo za primerljivih 28 evrov paket s hitrostjo 20/20 Mbps, za 49 evrov pa kar 100/100 Mbps. Konkurenca na bakru s tehnologijo ADSL nudi za 27 evrov 4096/512 kbps, za 48 evrov pa internet 2048/384 kbps, 105 programov televizije in brezplačno telefonijo. Odveč je omeniti, da pri nobenem paketu mesečni prenos podatkov ni omejen.

Zlobni jeziki pravijo, da so Kanadčani svoje pakete zaostrili zaradi prihoda storitve Netflix, ki bo odslej tudi pri ameriških severnih sosedih začel tržiti spletno izposojo DVD-filmov, kar bo povečalo prenos podatkov po omrežju. Najsi bo to razlog ali ne, za nas je to relativno nepomembno, je naš zaključek drugačen. Internet je v Sloveniji dostopnejši, cenejši in svobodnejši kot v razvitih državah. Naj tako tudi ostane.