Apple: kriva je formula

Matej Huš

5. jul 2010 ob 10:50:33

Kmalu po izidu iPhona 4 so se uporabniki začeli pritoževati nad izjemno slabim sprejemom, če telefon držijo z levo roko. Takrat jakost signala, kot jo zaznava iPhone, lahko pade na ničlo. Ker se je Apple hvalil, da ima iPhone 4 novo, najbolj revolucionarno anteno, so morali v Cupertinu pripraviti nekaj pojasnil. Ta so, milo rečeno, sila zabavna.

Pisali smo že, da je Apple objavil zaposlitveno oglas za manjšo četico inženirjev za antene, ki se bodo verjetno (Apple tega jasno ne potrdi) ukvarjali s problemom anten pri iPhonu 4. Steve Jobs je sicer že prvi dan prodaje, ko so ga na težave pri držanju telefona z levo roko opozorili, suho pripomnil, naj uporabniki telefon pač primejo malo drugače. (Vprašanje je, ali je elektronska pošta avtentična.) Konec tedna pa so v Applu postregli s prvo pravo razlago, kaj naj bi bilo šlo narobe. Ugotovili so, da so inženirji uporabili napačno formulo za izračun jakosti signala. To je pomenilo, da je telefon prikazoval štiri črtice, ko je bilo signala v resnici le za dve črtici. Zato predvidevajo, da so uporabniki na krajih s slabim signalom ob preprijemu telefona enostavno izgubili še tisto malo signala. Telefon je prej napak prikazoval dober signal, zato se je zdelo, kakor da držanje telefona z levo roko ubije celoten signal. Apple dodaja, da telefon vsakega proizvajalca lahko primemo v roke tako, da izgubi eno črtico signala. Zaradi napačnega prikaza jakosti signala pri iPhonu 4 pa se zdi, kakor da prekinemo povsem soliden signal. Tudi testi so pokazali, da iPhone konstantno kaže boljši signal od konkurence.

Da bodo napako popravili, bodo odslej uporabili kar AT&T-jevo formulo za izračun jakosti signala. S tem bodo sicer popravili simptome, a to ne reši problema, da držanje iPhona z levo roko nesorazmerno blokira signal (in ga zato na območjih s slabšo pokritostjo zmanjka). Applov je tako že napovedal programski popravek, ki bo uporabljal novo formulo.