Apple se je poravnal v aferi Antennagate

Matej Huš

21. feb 2012 ob 14:10:00

Apple je z oškodovanimi kupci iPhona 4, ki so trpeli zaradi slabega sprejema in prekinitev signala ob neprimernem prijemanju telefona z roko, dosegel poravnavo, s katero so zaključili skupinsko tožbo. Kupci bodo prejeli 15 dolarjev gotovine ali ovitek oziroma odbijač (bumper) za telefon.

Takoj po izidu iPhona 4 leta julija 2010 so uporabniki ugotovili, da je mogoče telefon tako nerodno prejeti, da signala zmanjka. Apple je kmalu zatem zaposlil nove sodelavce in odkrili so, da je napaka programske in strojne narave. Prvi problem je bila formula za izračun kakovosti signala, ki je prikazovala za dve črtici boljši signal, kot je bil v resnici. Tako se je zdelo, da ima telefon odličen signal, medtem ko je bil v resnici ta podpovprečen. Strojni del težave pa je tičal v dizajnu antene, ki jo je Apple pomaknil na zunanjost, da bi izboljšal sprejel in izdelal tanjši aparat. Toda telefon je bilo mogoče prijeti tako nerodno, da je uporabnik zaprl špranjo med zunanjima deloma antene, zaradi česar se je jakost signala zmanjšala. Če je bila ta že v začetku slabša, se je zdelo, kakor da je prijem ubil popolnoma dober signal (ker je telefon najprej nepravilno prikazoval preveč črtic).

Apple je kasneje priznal, da je težava resnično prisotna, in vsem uporabnikom ponudil brezplačen etui, ki težavo odpravi. Nekateri s tem niso bili zadovoljni, ampak so se odločili za skupinsko tožbo. Po poldrugem letu se je ta končala s poravnavo, v kateri bodo uporabniki dobili isto, kar jim Apple ponuja že več kot leto dni - etui. Druga, nova možnost je 15 dolarjev v gotovini. To je dokaz, da se tožbe vedno ne izplačajo. V novi verziji iPhone 4S je problem odpravljen, saj ima telefon dvoje anten in uporabi tisto, ki v danem trenutku bolje komunicira z bazno postajo.