Kako odporen je v resnici iPhone 6 na upogibanje

Matej Huš

27. sep 2014 ob 21:19:08

Po izidu iPhona 6 in iPhona 6 Plus je bil internet nenadoma poln fotografij posnetkov telefonov, ki so se nič hudega slutečim uporabnikov zvili. Zadostovalo naj bi že običajno premetavanje po žepih in sedenje na njih, pa se telefon upogne. Afera je takoj dobila neizvirno ime bentgate, Apple pa se je odzval z besedami, da so prejeli vsega devet pritožb. Trdnost novih telefonov so merile tudi neodvisne strani, ki ne ugotavljajo nobene pretirane upogljivosti.

Na Consumer Reports so se lotili testa upogljivosti modernih telefonov, v katerem so poleg iPhona 6 in iPhona 6 Plus preizkušali še iPhone 5, LG G3, HTC One (M8) in Samsung Galaxy Note 3. Telefone so podvrgli strojnemu testu, kjer je bil telefon na obeh koncih podprt, v sredini pa so pritiskali k tlom. S precizno Instronovo napravo so merili silo in ugotavljali, pri kolikšni sili se telefon nepovratno deformira in kdaj ohišje odstopi. Ugotovili so, da je iPhone 6 in večji brat nista nič kaj občutljivejša od konkurence. Telefona sta se deformirala pri 320 N oziroma 400 N sile, kar je povsem primerljivo s konkurenco. HTC One popusti pri 320 N, LG G3 in iPhone 5 pri 580 N, Galaxy Note 3 pa pri 670 N. LG G3 in Samsung Galaxy Note 3 sta zanimiva zato, ker sta se že pri nižjih silah upogibala, a sta ob sprostitvi zavzela prvotno lego. Pomanjkljivost tega testa je slaba statistika, saj so testirali le en po primerek posameznega modela.

Odzval pa se je tudi Apple in prvikrat po več letih (natančneje po izidu iPhona 4) povabil novinarje v obrat, kjer preizkušajo vzdržljivost svojih telefonov. Pokazali so, kakšnim testom so podvrgli 30.000 novih telefonov. Gre za različne teste, od surovih testov moči pa do testov staranja, kjer so telefoni v kratkem času izpostavljeni pričakovani aktivnosti v vsej svoji življenjski dobi. O številkah, ki bi ponazarjale trpežnost iPhona 6, niso želeli govoriti, razen da njihov zaslon zdrži silo 250 N.