Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

Matej Huš

25. apr 2010 ob 09:24:10

Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor podjetja, je za The Wall Street Journal povedal, da se bodo na razsodbo pritožili. Kot je pojasnil za lokalni časnik Beijing Times, so se z Microsoftom celo leto pogajali o nadomestilu za uporabo aplikacij (legalizacijo), a niso našli skupnega jezika. Kitajci trdijo, da so bile zahteve nerazumno visoke, medtem ko Techeye poroča, da je bil Microsoft v končni fazi pripravljen ceno znižati na 30 dolarjev na nameščeno kopijo programa.