Prvi Microsoftov telefon po prevzemu Nokie poganja Android

Matej Huš

25. jun 2014 ob 11:44:28

Microsoft je predstavil svoj prvi telefon po prevzemu Nokie. Čeprav bi pričakovali drugače, ga ne poganja Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, ampak Android.

Nokia X2 prinaša dvojedrni procesor Snapdragon 200 s taktom 1,2 GHz, 1 GB pomnilnika, kamero s petimi milijoni točk (sekundarna kamera podpira ločljivost 480p), zaslon z diagonalo 4,3 palca in ločljivostjo 800 x 480 točk. Vgrajenega prostora je 4 GB, mogoča je razširitev do 32 GB z microSD, poganja pa ga starejši Android 4.3. Baterija s kapaciteto 1800 mAh obljublja 10 ur pogovorov. Podpira dve SIM-kartici.

Programska oprema, ki jo najdemo na njem, se po Microsoftovem sistemu imenuje Nokia X software platform 2.0. To pomeni, da je uporabniški vmesnik podoben kot pri stari Nokii X, torej s statičnimi ikonami v mrežnem razporedu, seznam zadnjih dejanj (fastlane) in tretje namizje, ki bo podobno kot pri seriji Lumia, nima pa Google Play aplikacij. Microsoft pravi, da to v prvi generaciji ni bilo posebej pomembno, ker se je prodajala v Pakistanu, Rusiji, Keniji, Nigeriji in podobnih deželah, kjer Play Stora ni. Ima pa seveda prednaložene Skype, Outlook, OneDrive, moč pa je dobiti tudi Bing in ostale Microsoftove izdelke. Omejeni smo pač na Nokia Store, razen če telefon rootamo.

Podobno bo veljalo tudi za X2, ki bo v črni, beli, oranžni, sivi, rumeni ali zeleni barvi stal sto dolarjev. Ali to pomeni, da bo Microsoft vztrajal pri Androidu poleg Windows Phona, pa ostaja neznanka. X2 je bil v razvoju, ko je Microsoft kupil Nokio, zato po njem ne gre soditi prihodnosti.