»

Sam Bankman-Fried obsojen na 25 let zapora

Reuters - Ustanovitelja in direktorja propadle kriptomenjalnice FTX, Sama Bankmana-Frieda, so ameriški zvezni pravosodni organi obsodili na 25 let zapora in zaseg 11 milijard dolarjev.

Vrhunec je dosegel eden od najbolj razvpitih sodnih procesov s področja novih tehnologij, sojenje vodilnim v propadli kriptomenjalnici FTX, ki se je sesula jeseni 2022. Med preiskavo dogodka je prišlo na dan, da propad ni bil posledica nesrečnih razmer na trgu, temveč nelagalnih praks, zavajanja in malomarnosti vodstva družbe, ki je sredstva strank pretakalo v vse mogoče druge smeri. Na čelu je bil ustanovitelj in izvršni direktor Sam Bankman-Fried, ki je skušal organe pregona in javnost na mnoge načine prepričati, da se mu dogaja krivica in je zgolj žrtev slabih poslovnih potez. Sodišče njegovih izgovorov ni kupilo in ga je lanskega novembra spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice, pri čemer je porota za odločitev potrebovala zgolj 4 ure. Izrek kazni je bil predviden za 28. marec.

Teoretična...

52 komentarjev

Trije obtoženi za vdor v FTX in krajo 400 milijonov dolarjev

Bloomberg - Čeprav je bil ustanovitelj kriptomenjalnice FTX Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, povezane s propadom FTX, postopki in preiskave še niso končani, saj so v propadu sodelovali tudi drugi. V sredo je ameriško tožilstvo vložilo obtožnico zoper tri osebe, ki so s kriptomenjalnice ukradle za 400 milijonov dolarjev bitcoinov, medtem ko je bil FTX na smrtni postelji.

Na 18 straneh obtožnice so Robert Powell, Carter Rohn in Emily Hernandez obtoženi kraje identitete, zarotništva, prevare. Po prepričanju tožilstva so med marcem 2021 in aprilom 2023 s taktiko menjave kartic SIM okradli več kot 50 žrtev. Najbolj znan je njihov napad na FTX, ki se je zgodil novembra 2022. Takrat so vdrli v račun enega izmed zaposlenih v FTX in mu uspeli ukrasti 400 milijonov dolarjev bitcoina. V obtožnici sicer FTX ni neposredno omenjen, a za kaj drugega ni moglo iti.

Napad z zamenjavo kartice SIM vključuje prevaro operaterja, ki ga prepričajo, da je žrtev izgubila kartico SIM (ali...

2 komentarja

FTX-ov ustanovitelj Bankman-Fried spoznan za krivega

Slo-Tech - Newyorško sodišče je Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. Ustanovitelj in nekdanji direktor kriptomenjalnice FTX je bil obsojen v enem najodmevnejši procesov zaradi finančnih prevar. Porota je za odločitev potrebovala le štiri ure, da ga je spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj finančne prevar in petih kaznivih dejanj zarotništva. Bankman-Fried se je bil sicer izrekel za nedolžnega.

Kazen mu bo sodišče izreklo 28. marca prihodnje leto, je sporočil okrožni sodnik Lewis Kaplan. Grozi mu več desetletij za rešetkami. Njegov odvetnik Mark Cohen je izrazil razočaranje nad razsodbo in napovedal nadaljevanja boja z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. Prihodnje leto marca se bo začel še en sodni postopek, saj je Bankman-Fried obtožen tudi nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja podkupovanja in bančne prevare.

Postopek proti Bankman-Friedu se je začel po propadu njegove borze FTX. Med stečajnim postopkom so na dan privreli zaskrbljujoči...

20 komentarjev

Ustanovitelj FTX se je izrekel za nedolžnega

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, se je pred newyorškim sodiščem izrekel za nedolžnega. pravzaprav se ni izrekel sam, temveč so to v njegovem imenu povedali odvetniki. Obtožnica ga bremeni osmih kaznivih dejanj, med drugim pranja denarja, poneverb in prevar z vrednostnimi papirji. Sojenje se bo sicer pričelo šele oktobra. Bankman-Fried si lahko vmes še premisli in vsaj za kakšno točko obtožnice izreče za krivega.

Obtoženega so na sodišče pripeljali, saj je bil decembra izpuščen proti varščini. Za sojenje vlada velikansko zanimanje, saj ga je pred sodiščem pričakal množica ljudi, skozi katero se je moral prebiti. Na zaslišanju sta govorila njegova odvetnika, sam pa je sedel med njima in se občasno posvetoval z njima.

Za veliko hude krvi pa je v zadnjih tednih poskrbela vest, da naj bi Bankman-Fried sodeloval pri premikih kriptopremoženja z računov, ki so pod nadzorom njegovega podjetja Alameda Research (kamor se je pretakalo premoženje iz...

6 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a aretiran na Bahamih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, je bil danes ponoči aretiran na Bahamih zaradi ameriškega pripornega naloga. V ZDA poteka preiskava propada njegovega podjetja FTX, ki po mnenju tožilstva ni poslovalo po pravilih. V javnost že tedne kapljajo informacije o kaosu, nepreglednem prelivanju denarja in posojanju denarja svojim drugim podjetjem za lastne potrebe, kar naj bi bistveno prispevalo k razpadu FTX, ki ga malodane označujejo za piramidni sistem.

Ameriško tožilstvo je potrdilo, da je bil Bankman-Fried ponoči pridržan na Bahamih, kar se je zgodilo mirno in brez incidentov. Danes tekom dneva bodo javnosti pokazali tudi obtožnico, čeprav večjih presenečenj ni pričakovati. Najverjetneje je obtožen prevare, zarotništva in pranja denarja. Če bo obtožnica potrjena, bo po sporazumu med Bahami in ZDA izročen. Bankman-Fried in njegovi odvetniki po aretaciji še niso dali izjavi, je pa pred tem v intervjujih ves čas poudarjal, da ni zanalašč prekršil...

32 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev