»

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Slo-Tech - Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V...

100 komentarjev

Magnetne resonance, računalniške tomografije, rentgeni na internetu kar s tovarniškimi gesli

Slo-Tech - Številni izdelki ameriškega giganta GE Healthcare, med katerimi so naprave za magnetno resonanco, računalniško tomografijo, rentgeni, mamogrami, ultrazvoki in pozitronska emisijska tomografija, imajo nastavljeno tovarniško geslo, ki se ob postavitvi in začetku redne uporabe naprave ne spremeni. Seznami gesel posameznih modelov so javno dostopni na internetu, naprave pa so povezane v internet. Namen je, da bi jih proizvajalec na daljavo posodabljal, a to pomeni, da lahko vanje vlomijo tudi hekerji.

Težave uporabniki ne morejo odpraviti sami, temveč jim mora GE Healthcare poslati tehnika, ki bo spremenil prijavne podatke. Kdor tega ne naredi, pušča svojo napravo izpostavljeno spletu za morebitne vdore. Na njih namreč teče unixovski operacijski sistem, obnašajo pa se kot pravi računalniki. Luknjo, ki ima na lestvici od 1 do 10 oceno resnosti 9,8, so odkrili v podjetju Cyber MDX, na njo pa je opozorila tudi ameriška agencija za internetno varnost in zaščito infrastrukture.

GE...

22 komentarjev

Firefox OS je mrtev

Slo-Tech - Mozilla je že pred dobrim letom obupala nad telefoni s Firefoxom OS in projekt v celoti preusmerila na pametne, v internet povezane naprave. Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je tedaj jel zatrjevati, da to pomeni zatona Firefoxa OS. Dobro leto pozneje Mozilla ukinja enoto za Firefox OS, Jaaksi pa si bo s petdesetimi drugimi zaposlenimi v tej enoti moral poiskati novo službo.

Mozilla je včeraj potrdila, da so enoto ukinili. Firefox OS pač nikoli ni zares zaživel. Da na telefonih nima prihodnosti, smo videli že zelo kmalu, na pametnih napravah pa je največji uspeh predstavljala uvrstitev v nekatere Panasonicove televizorje. Drugih smelih načrtov, kot sta bila usmerjevalnik Firefox Hub in tipkovnica Firefox Pi, pa nismo zares dočakali.

Tako...

25 komentarjev

Intel zaradi upočasnjevanja prodaje odpušča desetino zaposlenih

Intel - Intel je podatke o poslovanju v prvem letošnjem četrtletju pospremil z napovedjo, da bodo odslovili 12.000 zaposlenih, kar predstavlja dobro desetino vseh zaposlenih. V Intelu so dejali, da bodo zmanjševali svojo prisotnost na trgu osebnih računalnikov ter se preusmerili na dobičkonosnejša področja, kot so čipi za podatkovne centre in pametne v internet povezane naprave (IoT). Zaradi tega bodo izvedli največje odpuščanje po letu 2005, ko jih je zadnja finančna kriza prisilila v podobno drastične ukrepe. Toda postavimo stvari v perspektivo: leta 2009, ko se je končal zadnji val odpuščanj, je imel Intel 79.800 zaposlenih, leta 2012 že 105.000, lani pa kar 107.000. Kljub napovedanim odpuščanjem bo torej v Intelu še vedno več ljudi, kot...

37 komentarjev

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev

Huawei pokazal 10-kilobajtni operacijski sistem prihodnosti LiteOS

Slo-Tech - Naslednja velika revolucija bo internet stvari (IoT), obljubljajo proizvajalci. Obetajo se nam pametne naprave, ki bodo imele raznovrstne senzorje in bodo priključene v internet. Huawei, znani kitajski proizvajalec omrežne opreme, je na konferenci v Pekingu predstavil nov operacijski sistem LiteOS, za katerega želijo, da bi postal osnova za povezovanje pametnih naprav IoT.

LiteOS je zgrajen na Linuxu, njegovi odliki pa bosta prenosljivost in majhnost. Zavzema le 10 kB, tako da bo lahko tekel res na vseh napravah. Zamisel internetna pametnih stvari je, da bi vas hladilnik sam opomnil, kdaj bo zmanjkalo mleka, zobna ščetka opozorila, ali si pravilno umivate zobe, pametne ure pa, ali se dovolj gibljete, če navedemo le...

54 komentarjev