»

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Kriptorazprodaja se nadaljuje, grafične kartice spet ugodne

Bloomberg - Velikanski padci na trgu kriptovalut, ki so v zadnjem mesecu zgrmele za približno tretjino, imajo poleg glavobolov imetnikov kriptovalut in zaposlenih v tej industriji tudi nekaj širših posledic, ki niso vse negativne. Cene grafičnih kartic, ki so se med zadnjimi kriptobaloni uporabljale za rudarjenje kriptovalut, zaradi česar so cene letele v stratosfero, so se občutno pocenile. AMD-jeve kartice iz serije Radeon RX 6000 najdemo že pod priporočenimi maloprodajnimi cenami.

Bitcoin je bil na začetku leta vreden skoraj 50.000 dolarjev, danes se giblje pod 20.000 dolarji. Podobni padci so prizadeli tudi njegove sorodnike, kar je v težave pahnilo tudi številna podjetja s tega področja. Kriptobanka Celsisus je v začetku tedna ustavila izplačila, kmalu je isto storil še Binance, Coinbase pa odpušča. To na drugi strani pomeni, da so se samo v maju grafične kartice pocenile za dodatnih 15 odstotkov. Pocenitev morda niti ni najpomembnejša sprememba, saj so nekateri modeli sploh postali...

39 komentarjev

Grafične kartice se vendarle počasi cenijo

Slo-Tech - Pojavljajo se prvi znaki, da krč na trgu grafičnih kartic popušča. Potem ko so v začetku minulega leta proizvajalci drug za drugim grozili s poviševanjem cen, je Asus za 1. april - in to ni šala - napovedal do 25-odstotno znižanje priporočenih maloprodajnih cen. Pocenili se bodo modeli iz celotne serije GeForce RTX 3000, in sicer 3050, 3060, 3070, 3080 in 3090.

Dvigovanje cen je povzročila kombinacija več razlogov, med katerimi so popandemično povečanje povpraševanje, pretrganje dobavnih verig, nakupi za rudarjenje kriptovalut, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, znižana proizvodnja čipov itd. Proizvajalci grafičnih kartic so se odzivali na različne načine, tudi s prodajo starejših modelov (RTX 2060, 1050 Ti itd.). Ti se za zdaj sicer ne bodo cenili.

Znižanje priporočenih maloprodajnih cen sicer ni garant, da se bodo cene na prodajnih policah v resnici znižale, se pa gotovo ne bodo zvišale. A razlogov za optimizem ne manjka, saj že od začetka leta cene počasi polzijo. Še vedno...

42 komentarjev

Olajšanje na trgu grafičnih kartic

Slo-Tech - Zaradi rudarjenja kriptovalut so predlani cene grafičnih kartic zbezljale v nebo, dobavljivost pa usahnila. Proizvajalci so se odzvali na različne načine, tudi z namernim upočasnjevanjem rudarjenja na novejših karticah. Sedaj pa se situacija vendarle umirja, ugotavljajo na ComputerBase. Prodaja raste, cene padajo.

Še sredi maja so bile cene AMD-jevih in Nvidiinih kartic za končne kupce trikrat višje od priporočenih maloprodajnih cen. Poldrugi mesec pozneje je situacija drugačna, saj je dobavljivih več modelov, ki so tudi cenejši. Znamenita GeForce RTX 3060 se je v Nemčiji v mesecu dni pocenila z 950 na 640 evrov, kar je sicer še vedno več od priporočene cene 330 evrov. Podobno velja tudi za druge modele, denimo RTX 3070 je s 1500 evrov padla na 1000 evrov. Tudi AMD-jeve kartice so dostopnejše, denimo Radeon RX 6800 je s 1500 evrov zdrsnil na 1050 evrov.

Trend je torej dobrodošel, so pa še vedno vse kartice bistveno dražje od "normalnih vrednosti". Pocenitve so v dobršni meri...

30 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Leto dni kasneje: bitcoin -84 odstotkov

Bloomberg - Pred natanko letom dni je bitcoin za hip presegel 20.000 dolarjev, kar se je optimističnim napovednim navkljub izkazalo kot prelomnica. Dasi smo slišali smele napovedi, kako je meja le nebo, vrednost 100.000 pa le vprašanje mesecev, je šlo v letu 2018 v nasprotno smer. Leto dni pozneje je situacija simetrično obrnjena; bitcoin vse od vrha še nikoli ni bil niže. Danes se plazi okrog 3200 dolarjev ali 84 odstotkov niže kot pred natanko letom dni.

Krvavi celoten trg kriptovalut. Njegova tržna kapitalizacija se je skrčila na 100 milijard dolarjev, pred letom dni pa je znašala zajetnih 590 milijard dolarjev. To seveda ne pomeni, da se je zgodba za vse končala...

87 komentarjev

Appli opazno cenejši

Gizmodo - The Inquirer je odkril, da Best Buy ponuja Applove prenosnike za 100 do 150 dolarjev ceneje, kot so priporočene maloprodajne cene. Podobne trike je Best Buy že izvedel z drugimi izdelki, a po drugi strani je Apple znan po tem, da nikoli ne prodaja pod priporočeno prodajno ceno. Ali to pomeni, da tudi Apple pripravlja svoje uradno znižanje, nam ni uspelo izvedeti, govori pa se že tako. Prav tako komentarji na strani kažejo, da ne gre za potegavščino. Seveda, logično bi bilo, da poskušajo rešiti svojo božično prodajno sezono. Kot vedno: vse skupaj velja le za ZDA.

37 komentarjev