»

Zaradi avror delni izpad Starlinka

Reuters - Geomagnetna nevihta, ki zadnje dni biča Zemljo, je še največ težav povzročila pri satelitskih telekomunikacijah. Z razvojem tehnologije postajamo, paradoksalno, čedalje bolj občutljivi na tovrstne pojave, ker je od elektronike in telekomunikacij odvisnih čedalje več dejavnosti. Največji igralec na tem področju SpaceX ima te dni nemalo težav z zagotavljanjem brezhibnega delovanja Starlinka, ki ga omogoča dobrih 4000 satelitov v orbiti. In ti so na geomagnetne nevihte občutljivi.

Elon Musk je na omrežju X že zapisal, da so sateliti pod hudimi obremenitvami, a za zdaj še delujejo. Včeraj je SpaceX opozoril, da je kakovost storitev zmanjšana, kar v praksi pomeni nižje hitrosti, višje latence in možnost kratkotrajnih izpadov. Kot so pojasnili v NOAA, tovrstne nevihte povzročijo prehodne spremembe v atmosferi, zato SpaceX-ovi sateliti na višini okrog 550 kilometrov izgubljajo višino in potrebujejo več popravljanja orbit.

Uporabniki ugotavljajo, da se je močno povečal delež izgubljenih...

5 komentarjev

Ozrite se v nebo, severni sij bo

Slo-Tech - Ker smo sredi zelo močnega cikla Sončeve aktivnosti, ki letos in prihodnje leto dosega vrh, je v teh mesecih severni sij pogostejši, intenzivnejši in viden dlje proti ekvatorju kot sicer. Danes ponoči je še ena priložnost, da se ozremo v nebo in ob primernem vremenu z malo sreče ugledamo spektakularno naravno predstavo. Nad nekaterimi kraji smo ga videli že včeraj, danes se predstava ponavlja, a bo po napovedih nekoliko manj intenzivna.

Zemljo je namreč dosegel najmočnejši Sončev izbruh po oktobru 2003, poroča NOAA. Trenutni geomagnetni vihar je dosegel peto stopnjo na petstopenjski lestvici, kar lahko prinese tudi težave s telekomunikacijami in satelitsko navigacijo. V Sloveniji sicer severni sij ni prav pogost, a ga sedaj vidimo že tretjič v zadnjih šestih mesecih. Za čim boljši pogled je treba iti daleč od mestne osvetlitve, saj v mestih zasije le, kadar je res močan. Za čim boljšo izkušnjo je treba poiskati področje z jasnim nebom, še bolj intenzivno pa se severni sij vidi...

11 komentarjev

Po treh letih z vesoljske postaje padla paleta baterij in morda zadela hišo

Slo-Tech - Predmeti, ki krožijo okrog Zemlje v nizkih orbitah, brez stalnega popravljanja orbite s potisniki slej ali prej čofnejo nazaj na Zemljo. Najverjetneje zadenejo ocean, ni pa to nujno, zato so nekontrolirani padci nevarni. Ko je NASA leta 2021 z Mednarodne vesolje postaje (ISS) potisnila 2,9 tone težko paleto baterij, so jo opozarjali prav na to. Prvotni načrt je bil sicer drugačen, a zaradi zamud in obilice tovora je na japonski HTV preprosto zmanjkalo prostora, da bi jih prepeljali nazaj na površje. In tako so jih sunili proti Zemlji.

Tri leta pozneje je orbita palete dovolj degradirala, da je padla na Zemljo. NASA je pričakovala, da bo v celoti zgorela na poti, a se to morda ni zgodilo. To niti ni tako nepričakovano, saj tako velikih kosov smeti navadno ne mečejo proti Zemlji. Omenjena paleta je v resnici največji kos, ki ga je NASA kdajkoli namerno potisnila na pot samouničenja. Morda je del končal na Floridi.

Očitki, da je iz vesolja kaj padlo komu na vrt, niso redki, a so...

25 komentarjev

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Slo-Tech - Lani februarja je SpaceX v orbito poslal 49 satelitov za konstelacijo Starlink, ki zagotavlja internet s sateliti v nizkih orbitah. A kmalu zatem je 38 satelitov zašlo iz tirnice in sčasoma zgorelo v atmosferi, kar je inženirje sprva zbegalo. Hitro so posumili, da je krivo Sonce, kar so znanstveniki sedaj podrobno preiskali in potrdili. Satelite je z neba sklatila sončna nevihta.

Le nekaj dni pred tem, 29. januarja lani, se je zgodil koronalni izbruh snovi (CME) nižje jakosti (M1.1). S hitrostjo 690 kilometrov na sekundo se je proti Zemlji napotil oblak magnetne snovi. Ko je zadel v Zemljino magnetno polje, je povzročil geomagnetno nevihto. Tako imenujemo močna nihanja geomagnetnega polja, ki sicer ščiti naš planet pred vesoljskim vremenom. S Sonca namreč nenehno letijo nabiti delci, tako imenovani Sončev veter, ki pa ga zemeljsko magnetno polje odklanja. Ob izbruhih pa Sonce v okolico pošlje še večje količine plazme. Geomagnetne nevihte se dogajajo sorazmerno pogosto, a jih običajno vidimo le kot severni sij. Včasih imajo posledice tudi za satelite in celo elektronske naprave na Zemlji. Zelo redko pa sklatijo z neba satelite.

To se je zgodilo lani februarja. Zaradi geomagnetne nevihte se je segrel del ozračja, ki se imenuje...

8 komentarjev

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

ZDA bodo zahtevale odstranitev satelitov pet let po koncu obratovanja

Slo-Tech - Ker postaja nesnaga v vesolju čedalje večji problem, ki bi po najbolj črnogledih scenariji lahko v prihodnosti celo preprečil izstrelitve, se vrstijo poizkusi za rešitev. V ZDA bo Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) odslej zahtevala, da imajo sateliti v nizki orbiti načrt, ko se bodo v petih letih po koncu delovanja odstranili. Za zdaj je novost še predlog, ki ga mora FCC po opravljeni javni obravnavi potrditi.

Trenutno namreč zavezujoče ureditve ni. Trenutno velja le Nasino priporočilo, da naj se sateliti tako ali drugače odstranijo 25 let po koncu uporabe. K temu sodijo tudi tako oblikovane orbite, da sateliti po tem času padejo v atmosfero in zgorijo, torej proizvajalci ne potrebujejo nobenih aktivnih postopkov za čiščenje. A to je prepočasi, zato bo FCC postavila strožja pravila. Odstranitev z nekontroliranim vstopom v atmosfero, kjer sateliti zgorijo, se bo moralo zgoditi po petih letih. To bo veljalo le za nove satelite, ne pa za tiste, ki so že v orbitah, in tiste, ki...

14 komentarjev

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

Satelite Starlinka je moč uporabiti za navigacijo

Slo-Tech - Delovanje globalnih satelitskih navigacijskih sistemov je konceptualno preprosto. Zemljo po predvidljivih tirnicah obletavajo sateliti, ki ves čas oddajajo signal, v katerem sporočajo svojo lokacijo in točen čas. Če iz zakasnitev tega signala ugotovimo, koliko smo oddaljeni od posameznega satelita, lahko iz treh ali več izračunamo položaj na površju Zemlje. Ni pa prav nobene potrebe, da so to ravno sateliti GPS ali Galileo, četudi so ti prilagojeni natanko za to početje. Odkar SpaceX v vesolje pošilja satelite za globalni internet, satelitov ne primanjkuje. Raziskovalci so pokazali, da lahko brez sodelovanja SpaceX samo z opazovanjem teh satelitov na 8 metrov natančno izračunajo, kje so.

SpaceX-ov Starlink bo imel na koncu v orbiti več deset tisoč satelitov, že sedaj pa jih imajo približno 1700. Ti resda krožijo precej bliže Zemlji od GPS-ovih satelitov, in sicer na višini 1200 kilometrov, zato so vidni le kratek čas, jih je pa veliko. Raziskovalci so prisluškovali signalom, ki...

11 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Nevihte na Marsu konec, rover Opportunity še molči

Slo-Tech - Iz NASE so sporočili, da se je vihar na Marsu, ki je divjal od začetka poletja, dovolj polegel, da lahko začno resno razmišljati o vzpostavitvi stika z roverjem Opportunity. Slednji je utihnil po skoraj 15 letih delovanja (10. junija smo prejeli zadnje sporočilo), medtem ko je bila njegova načrtovana življenjska doba 90 dni. A obuditev roverja ni ne enostaven ne gotov podvig.

Sestrski rover Spirit je leta 2010 izdihnil, ko ni preživel peščene nevihte. Opportunity je prav tako utihnil, saj je nedavno neurje povsem zastrlo nebo in onemogočilo delovanje sončnih celic. Parameter tau, s katerim merijo zatemnitev, je v zadnji nevihti presegel vrednost 10, kar pomeni, da je na...

3 komentarji

Firefox gor, Vista dol

Slashdot - Ob zaključku leta so na PC Worldu pripravili nekaj statistike o uporabniških preferencah pri spletnem brskanju in operacijskih sistemih, odkrili pa niso nič kaj novega.

Rezultat tekme med Internet Explorerjem in Firefoxom je še vedno neodločen. Sedma inkarnacija modrega eja je povečala svoj tržni delež, tako da ga uporablja sedaj 37 odstotkov uporabnikov (na začetku leta 24), lisica pa je napredovala s 25 na 36 odstotkov. Kaže torej, da so uporabniki IE6 v enaki meri nadgradili svoje brskalnike na Firefox ali IE7.

Na področju operacijskih sistemov Microsoftu tudi ne gre vse po načrtih. Novinka Vista je v enajstih mesecih obstoja prepričala le 14 odstotkov uporabnikov, medtem ko jih kar 71 vztraja na preizkušenih XP-jih. Za primerjavo: XP-ji so v prvih 11 mesecih obstoja navdušili kar 36 odstotkov uporabnikov.

Razlogi za skromen uspeh Viste so večplastni, a v enem stavku jih lahko povzamemo takole: Microsoft je leta 2001 sestavil predober operacijski sistem, ki veliki večini...

202 komentarja

Rekord je padel

Linux Weekly News - Ker že kar dolgo časa nisem poročal o Linuxu in ker je ta tematika postala že kar malce zapostavljena, bo marsikatere bralce, ki dobesedno stradajo za Linux novicami razveselil podatek o novem rekordu, ki so ga dosegli pri prevajanju jedra (kernela). Prejšnji rekord je znašal 10 sekund, sedaj pa so z izboljšanim računalnikom, ki je bil sestavljen iz 32 procesorjev PowerPC64 s frekvenco 1.1 GHz ter 60 GB pomnilnikom dosegli nov rekord, ki znaša 7.52 sekund.
Zanimivo bi bilo tudi, če bi se kdaj pa kdaj kdo spomnil podirati rekord v prevajanju Mozille, ki je vsaj po mojem mnenju še bolj zafrknjena aplikacija in kar dodobra zaposli sistem. Več o podiranju rekorda tukaj.

4 komentarji