»

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev

Windows 11 na AMD-jevih procesorjih spet do sape

AMD - Microsoft in AMD sta izdala ustreza popravka za težave Windows 11 na novejših procesorjih Ryzen, ki so delovali do 15 odstotkov počasneje od zmožnosti. Podjetji sta držali besedo in v manj kot mesecu dni pripravili nove gonilnike in programske popravke.

AMD je izdal novi gonilnik za vezni nabor (chipset), ki odpravlja težavo pri izbiri jedra, zaradi česar so sistemi z veliko jedri delovali neoptimalno. Tudi kogar težava ne pesti, ker na primer uporablja Windows 10, bo nekaj pridobil z drugimi izboljšavami v gonilniku, ki bolje izkoristi procesorje Ryzen in Threadripper. Nova verzija gonilnika nosi oznako 3.10.08.506.

Druga težava je tičala v izrabi tretjenivojskega predpomnilnika (L3), kar je odneslo 3-5 odstotkov, pri igrah pa vse do 15 odstotkov. Napaka je odpravljena v verziji Windows 11 22000.282 ter kot popravek v Windows Update. Popravek odpravlja tudi nekaj drugih težav, denimo zatikanje pri vnosu črk prek tipkovnic za Bluetooth in podobno.

29 komentarjev

Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Slo-Tech - Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z...

37 komentarjev

Windows 11 je tu

Slo-Tech - Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice,...

257 komentarjev

Windows 11 izidejo 5. oktobra

The Windows Blog - Microsoft bo Windows 11 lansiral 5. oktobra - oziroma s tem pričel, kajti posodabljanje bo do uporabnikov vnovič prihajalo postopno in naj bi trajalo do sredine prihodnjega leta. Na štartu tudi še ne bodo na voljo Androidne aplikacije.

Ko so v Redmondu junija najavili Windows 11, so izid nedoločeno postavili nekam v jesen, a že takrat smo zaradi kopice namigov vedeli, da je najverjetnejši datum v oktobru. Včeraj so potrdili, da končna različica prispe 5. oktobra, toda kot je praksa v zadnjih generacijah operacijskega sistema, ne bo vsem na voljo na isti dan, obenem pa takrat tudi ne bo vsebovala vsega, kar so sprva najavili. Oktobra se tako brezplačne nadgradnje z desetke lahko nadejajo imetniki najnovejših naprav, nakar naj bi postopno prihajali na vrsto še tisti s starejšimi in šibkejšimi, vse do nekje sredine leta 2022. Kdaj približno bomo na vrsti, lahko poizvemo skozi funkcijo Windows Update ali prenovljeno aplikacijo PC Health Check. Prav vsi pa bomo še čakali na Androidne...

66 komentarjev

Windowse 11 bo mogoče ročno namestiti tudi na starejše naprave

The Windows Blog - Pri Microsoftu so objavili rahle spremembe strojnih zahtev za Windows 11. Na spisek podprtih procesorjev so dodali nekaj modelov, predvsem pa bodo dopustili možnost, da se operacijski sistem namesti tudi na uradno nepodprte računalnike, toda na račun izgube podpore uporabnikom.

Vse odkar so pri Microsoftu junija najavili enajsta Okna, burijo duhove strojne zahteve za njihovo poganjanje. Te so namreč nenavadno skrajne: sprva so bili podprti zgolj do tri leta stari centralni procesorji - Intelovi cori od osme generacije naprej in AMDjevi ryzeni od serije 2000 dalje. Obenem zahtevajo tudi strojno kodo UEFI in podporo varnostnemu koprocesorju, oziroma standardu TPM 2.0. V Redmondu pravijo, da so se za tako visoke kriterije odločili zaradi zagotavljanja varnosti in stabilnosti sistemov z Windowsi 11. Že na leto starejših računalnikih naj bi se pojavnost "zaslonov smrti" skokovito povečala, medtem ko je za nenadno zavzetost glede varnosti bržkone zaslužno predvsem epidemično širjenje...

36 komentarjev

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev