»

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Zakaj je propadla banka za ameriške start-upe

Slo-Tech - V ZDA je konec tedna propadla SVB (Silicon Valley Bank), ki je skrbela večinoma za tehnološke start-upe. Ti so imeli pri njej naložene ogromne količine zagonskega in investitorskega kapitala. A le dva dni je trajalo, da je štirideset let stara banka s precej konzervativnim portfeljem propadla, ameriške oblasti pa je ne bodo reševale. So se pa v nasprotju z jamstvom, ki je omejeno na 250.000 dolarjev, odločili rešiti vse denarne vloge komitentov, medtem ko bodo investitorji, torej imetniki delnic in obveznic te banke, svoje premoženje izgubili.

Propad SVB je ilustracija, da v svetu bančništva vtisi štejejo bolj od številk. Če se razširijo govorice, da ima banka težave, ne glede na njihovo utemeljenost, to postane resnica. V sredo so začele krožiti govorice, da ima SVB težave in da naj komitenti svoja sredstva raje preselijo na varno. Do četrtka je odliv vlog znašal že 42 milijard dolarjev in banka je imela negativno denarno stanje v vrednosti -958 milijonov dolarjev. Zgodil se je...

81 komentarjev

Balonček NFT-jev je počil

Slo-Tech - Na začetku leta so vrhunec svoje popularnosti dosegli nezamenljivi žetoni (NFT), ki so se prodajali v milijardah dolarjev, najdražji pa so stali milijone dolarjev. Januarja letos je lastnika zamenjalo za 17 milijard dolarjev NFT-jev, kar je predstavljalo rekord. A kasneje je postalo jasno, da je balonček začel izgubljati zrak. Prvi objavljeni čivk na Twitterju se je na primer prodal za nekaj sto dolarjev, medtem ko je prodajalec pričakoval milijonski izkupiček. Pogled nazaj kaže, da so NFT-ji vrh resnično dosegli januarja letos.

Odtlej je promet večinoma padal. Septembra je lastnika izmenjalo le še za 466 milijonov dolarjev NFT-jev, kar 97 odstotkov manj kot na vrhuncu januarja letos. To so agregirani podatki z več platform, med drugim OpenSea, NFTX, LarvaLabs, LooksRare, SuperRare, Rarible in Foundation. Trenutno število transakcij je celo nižje kot lanskega julija, preden se je trga polastila mrzila. Zanimivo je, da se je znižalo tako število transakcij kot njihova vrednost, ne...

30 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Tesla začela sprejemati plačila v bitcoinih

Slo-Tech - Ne le da so nakupili za poldrugo milijardo dolarjev bitcoina, Tesla je sporočila tudi, da bodo odslej (spočetka v ZDA, kasneje še drugod) bitcoin sprejemali kot plačilno sredstvo pri nakupu vozil. Kot je to v navadi, je ustanovitelj Elon Musk vest najavil na Twitterju. Ob tem je dodal, da bitcoin za Teslo ne bo le sredstvo, ki bi ga potem pretvarjali v dolarje, temveč ga bodo obdržali. Da ne gre le za neslano Muskovo domislico, priča tudi priglasitev pri SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev), ki je napovedala začetek uporabe bitcoina "v bližnji prihodnosti".

Več podrobnosti so razkrili na spletni strani med pogostimi vprašanji. Pomembni omejitvi sta geografska omejenost na ZDA ter valutna omejenost na bitcoin. Drugih kriptovalut (za zdaj?) ne podpirajo. V pogojih uporabe lahko preberemo, da bodo cene še vedno denominirane v dolarjih. Plačati bo treba znesek v bitcoinih, ki ustreza dolarski protivrednosti tisti dan, o čemer nas bo obvestila Tesla. Plačilo bo potem treba...

83 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Bitcoin po podpori Mastercarda poletel

Bloomberg - Mastercard je včeraj sporočil, da kani podpreti nekatere kriptovalute na svojem omrežju še letos. S tem se pridružuje napovedim nekaterih drugih pomembnih igralcev, ki so to že napovedali. Zadnja je bila Tesla, pred tem pa je odmevala tudi PayPalova najava podpore. Mastercard sicer že deloma podpira kriptovalute, saj lahko imetniki njihovih kartic že kupijo kriptovalute, a transkacije ne potekajo prek omrežja Mastercard. Nova napoved pa pomeni, da bo možno s kriptovalutami plačevati storitve trgovcem.

Mastercard ni izrecno izpostavil, katere kriptovalute bodo podprli. Dejali so le, da številne še ne izpolnjujejo strogih pogojev, zato ne bodo podprte. Glavni problem je namreč zaščita potrošnikov, saj v splošnem transakcije s kriptovalutami niso izpodbojne, medtem ko kartična plačila še kako so - v večini bank 90 ali 120 dni po plačilu, če storitev ni opravljena. To smo na primer množično izkoriščali ob propadu Adrie Airways, ko je bilo možno s kreditnimi karticami plačane vozovnice...

54 komentarjev

Bitcoin spet oživel

Slo-Tech - Bitcoin je ponovno živahnejši. Včeraj je njegov tečaj za hip presegel 14.000 dolarjev, s čimer je dosegel najvišjo vrednost po poku balona v začetku leta 2018. Tedaj je bitcoin za hip dosegel celo 20.000 dolarjev, potem se je razletel vse do 3500 dolarjev decembra 2018. Junija lani je spet dosegel 13.800 dolarjev, vmes upadel do 5000 dolarjev, sedaj pa je še malo višje.

Ne dosegajo pa vse kriptovalute tako izrazitih vrhov. Litecoin je s 55 dolarji še vedno niže, kot je bil avgusta letos (70 dolarjev) ali junija lani (140 dolarjev). Bitcoin cash je z 260 dolarji prav tako niže kot avgusta in septembra. Podobno velja za ether, ripple in še številne druge kriptovalute. K rasti bitcoina je pripomoglo več dejavnikov, med katerimi so najava Paypala, da ga bo (skupaj s še nekaterimi kriptovalutami) podprl, predlog uredbe Evropske komisije za zakonsko ureditev kriptopremoženja, naraščajoča zaskrbljenost na delniškem trgu spričo negotovosti ob koronakrizi in nasploh pozitivno razpoloženje...

17 komentarjev

Leto dni kasneje: bitcoin -84 odstotkov

Bloomberg - Pred natanko letom dni je bitcoin za hip presegel 20.000 dolarjev, kar se je optimističnim napovednim navkljub izkazalo kot prelomnica. Dasi smo slišali smele napovedi, kako je meja le nebo, vrednost 100.000 pa le vprašanje mesecev, je šlo v letu 2018 v nasprotno smer. Leto dni pozneje je situacija simetrično obrnjena; bitcoin vse od vrha še nikoli ni bil niže. Danes se plazi okrog 3200 dolarjev ali 84 odstotkov niže kot pred natanko letom dni.

Krvavi celoten trg kriptovalut. Njegova tržna kapitalizacija se je skrčila na 100 milijard dolarjev, pred letom dni pa je znašala zajetnih 590 milijard dolarjev. To seveda ne pomeni, da se je zgodba za vse končala...

87 komentarjev

Google prepovedal oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Slabe novice za imetnike kriptovalut se v zadnjih tednih kar vrstijo, zaradi česar so se njihovi tečaji znižali za več kot 20 odstotkov. Sedaj jih je razžalostil tudi Google, ki ima kot eden največjih ponudnikov oglasnega prostora na internetu nesorazmerno velik vpliv na številna področja. Google je sporočil, da bo prepovedal oglaševanje kriptovalut in vseh sorodnih tematik (javne ponudbe kriptožetonov ali ICO, menjalnice, nasvetov za trgovanje ipd.). Poleg kriptovalut bodo prepovedali tudi oglaševanje nekaterih drugih finančnih instrumentov, ki so zaradi svoje narave še posebej tvegani, medtem ko bodo na drugih finančnih področjih od oglaševalcev zahtevali posebne licence. Spremembe bodo začele veljati junija...

71 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev