»

Septembra bodo rudarji ethra ostali brez posla

Slo-Tech - Nezadržno se bliža sredina septembra, ko se bo v ekosistemu kriptovalut zgodila največja sprememba doslej. Na dan M (Merge) bo Ethereum spremenil način potrjevanja verige blokov, ki ne bo več terjalo enormnih računskih moči in tratilo električne energije v velikosti Belgije. S prehodom od proof-of-work do proof-of-stake se bo poraba energije zmanjšala za tisočkrat, številni rudarji ethra pa bodo ostali brez posla.

Zadnja generalka je bila uspešno izpeljana 10. avgusta. Prav kompleksnost te operacije, ki jo bodo izpeljali brez prekinitve delovanja omrežja, je razlog, da so dan M že večkrat preložili. V šali ga večkrat primerjamo z zamenjavo motorjev na letalu med letom. Sprememba mora potekati brez zastoja v delovanju omrežja, hkrati pa mora biti odporna na poizkuse zlorabe, ki bodo nedvomno sledili. Sistem ne sme klecniti tudi zato, ker je Ethereum hrbtenica številnih drugih projektov, ki temeljijo na njem.

Poenostavljeno povedano je osnovni koncept potrjevanja blokov trenutno...

47 komentarjev

Zaradi pomote prodal NFT stokrat prepoceni

CNET - Nepreklicnost transakcij s kriptovalutami in sorodno uporabo tehnologij veriženja blokov pokaže zobe, če se zatipkamo. To se je zgodilo z NFT-jem iz zbirke Bored Ape Yacht Club, ki velja za prestižno. Prodajalec se je zatipkal in zahteval stokrat manj od tržne vrednosti. NFT je bil nemudoma prodan, še preden je uspel klikniti prekliči.

Lastnik NFT-ja ga je želel prodati za 75 ethrov, kar je približno 300.000 dolarjev, a se je zmotil in vpisal 0,75 ethra. Prodaja se je izvedla hipoma, kupec pa je plačal še 8,5 ethra oziroma 32.000 dolarjev provizije (fee), da si je zagotovil takojšnjo izvedbo transakcije. Kmalu po prodaji se je isti NFT že znašel v novi ponudbi, in sicer za 60 ethrov (230.000 dolarjev). Nakup je očitno izvedel bot, ki išče tovrstne anomalije in jih hitro realizira - gre za tipično arbitražo.

Podobne pomote so se že dogajale na borzah in v bankah, a se običajno hitro odkrijejo in razveljavilo, saj je očitno, kaj se je zgodilo. Drugače pa je v kriptosvetu, kjer ni...

22 komentarjev

Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Beeple

vir: Esquire
Business Insider - Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem...

37 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev

Z vdorom v kartični procesni center ukradli 45 milijonov dolarjev

Dva izmed obtoženih

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriško državno tožilstvo je javnosti razkrilo obtožnico zoper osmerico (vodja je bil sicer najden mrtev v Dominikanski republiki, tako da jih ostaja sedem), ki je decembra in februarja izvedla enega največjih bančnih ropov v zgodovini. Toda to pot niso uporabljali mask ali pištol, temveč se je vse dogajalo v računalnikih. V ropu so si pridobili 45 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Napad je bil načrtovan s kirurško natančnostjo. Decembra so vdrli v strežnike neimenovanega...

30 komentarjev

Bitcoin se je umiril, koliko pa stane rudarjenje?

Bloomberg - Zadnje dogajanje z bitcoini je poskrbelo, da je valuta postala prepoznavna tudi pri ljudeh, ki se ne ukvarjajo z računalništvom ali financami. Pretekli teden in vikend je bilo živahno, saj je bitcoin pridobival in izgubljal, vmes pa bile internetne borze celo nekaj časa zaprte zaradi napadov DDoS in zaradi tržnih neravnovesij.

Širša prepoznavnost pa prinese tudi druge pomisleke, recimo ekološke. Emisija bitcoin poteka z digitalnim rudarjenjem, kakor imenujemo izračunavanje novih blokov, kamor se potem shranjujejo transakcije. Ker je število bitcoinov navzgor omejeno na 21 milijonov enot in ker algoritem sproti prilagaja zahtevnost rudarjenja, tako da je nov blok v povprečju nakopan v 10 minutah, hkrati pa se vsakih 210.000 blokov nagrada za rudarje razpolovi, so stroški rudarjenja že precej visoki. Računanje namreč ni...

48 komentarjev