»

Facebookove kriptovalute uradno konec

Slo-Tech - Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro...

15 komentarjev

Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Beeple

vir: Esquire
Business Insider - Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem...

37 komentarjev

Facebook bo sodelujočim v raziskavi plačal, če bodo deaktivirali svoj račun

Slo-Tech - Z bližajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami se veliko ukvarja tudi Facebook, ki je dokončno spoznal, da ni le obrobni igralec, temveč za številne uporabnike (in s tem volivce) ključni vir informacij, zaradi česar ima velik vpliv na končni rezultat. Omejitvam novega oglaševanja v zadnjem tednu in možnosti izklopa vseh političnih oglasov se pridružuje nova raziskava: Facebook bo 200.000-400.000 uporabnikov plačal 120 dolarjev, če bodo šest tednov pred volitvami deaktivirali svoj profil. In počeli še marsikaj drugega, saj je izklop le ena izmed možnosti.

Raziskavo so napovedali že pred dobrim tednom, a ni pritegnila veliko zanimanja, dokler niso prvi ljudje začeli dobivati ponudbe za sodelovanje. V raziskavi, ki jo bodo izvajali neodvisni znanstveniki, bodo preverjali, ali ima Facebook kakšen vpliv na volilne izbire. Kdor se bo pripravljen začasno odpovedati svojemu profilu na Facebooku, bo prejel 20 dolarjev za vsak teden deaktivacije. Sodelovali bodo lahko tudi uporabniki...

3 komentarji

PayPal se umika iz konzorcija za valuto libra

Slo-Tech - PayPal je sporočil, da se umika iz konzorcija Libra Association, v katerem so združeni podporniki nove kriptovalute libra, ki si jo je zamislil Facebook. Iz podjetja so sporočili, da sicer še vedno podpirajo nastanek takšne valute, a da se želijo osredotočiti na svojo dejavnost. To pa je demokratizacija dostopa do finančnih storitev tudi za deprivilegirane skupine.

To se sliši zelo polikano, zato se pojavljajo špekulacije, kaj je v resnici v ozadju. V zadnjih tednih je namreč precej podjetij, ki so sprva zelo podpirale projekt, izrazilo pomisleke. Visa, MasterCard, Stripe in sedaj še PayPal so zgolj najvidnejši predstavniki skupine skeptikov. Toda zgolj PayPal je dejansko izstopil iz konzorcija.

Libra je že kmalu po napovedi naletela na dvignjene obrvi politike in velikih bank, ki so izrazili svoje bojazni. Libra, ki se želi registrirati v Švici, bi bila tudi tam podvržena strogemu nadzoru, so nedavno sporočili iz Švice.

Iz Libra Association so sporočili, da so spremembe težavne...

20 komentarjev

Ameriška politika nad Facebookovo Libro

vir: Flickr

Slo-Tech - Demokratski poslanci v Kongresu pripravljajo zakon, ki bi lahko preprečil nastanek Facebookove kriptovalute. Libra pa ni edina tarča predpisa, saj bi ta v primeru veljavnosti na splošno prepovedal velikim tehnološkim podjetjem, da se po strani ukvarjajo še z bančnimi posli. Nekateri mediji so se dokopali do osnutka zakona in njegovo besedilo take družbe definira po globalnih prihodkih; ti morajo letno znašati najmanj 25 milijard ameriških dolarjev, podjetja pa se morajo ukvarjati s ponujanjem bodisi spletne trgovinske ali menjalniške platforme ali pa platforme, ki med sabo povezuje tretje osebe. Facebook tako zagotovo pade v to skupino.

Ni nepomembno, da je pred dnevi Libro, pa tudi...

15 komentarjev

Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Slo-Tech - Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to...

29 komentarjev

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra

Financial Times - Kot smo napovedovali, je Facebook danes napovedal svojo kriptovaluto libra. Kriptovaluto, ki bo skupaj z ustrezno verigo blokov (blockchain) zaživela prihodnje leto, podpira več deset velikih podjetij, med njimi tudi Visa in MasterCard.

Čeprav o libri pogosto govorijo kot o veliki konkurenci bitcoinu, Facebook poudarja, da ne bo šlo za špekulativno valuto, temveč ohranjevalec vrednosti oziroma pravi digitalni denar. Libra bo podprta z realnimi valutami. Najprej bo libra namenjena prenosu denarja med uporabniki v državah v razvoju, ki pogosto nimajo dostopa do klasičnih bank. Kasneje naj...

79 komentarjev

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.).

Iz Facebooka uradnih informacij ne dajejo. Znano je, da se bo nova kriptovaluta verjetno imenovala libra....

29 komentarjev

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja

Vladan Joler

vir: BBC
BBC - Če bi bil Facebook država, bi bil večji tudi od Kitajske. Ameriško tehnološko podjetje ima danes dve milijardi uporabnikov, več kot 300 petabajtov podatkov in je le lani zabeležilo za slabih 30 milijard dolarjev prihodkov. "Vsi uporabniki Facebooka, ki na platformo nalagamo svoje fotografije, komentiramo objave drugih … pravzaprav na nek način delamo za Facebook. Zato je zelo problematično, da pravzaprav ne vemo, kaj se dogaja znotraj podjetja,", je motivacijo za svoje delo za BBC komentiral Srb Vladan Joler, ki s svojim podjetjem iz Beograda Share Lab analizira ozadje Facebooka.

Joler si je s svojo ekipo že pred leti zadal nalogo, da bo ugotovil, kako podatki prihajajo v svet Facebooka, kaj se z njimi zgodi znotraj platforme, in kaj se z njimi dogaja, ko...

74 komentarjev

Še ena (manjša) kraja v Bitcoin ekosistemu

Bitinstant skrbi za hitrejšo pretvorbo denarja v kovančke, ter obratno.

vir: The Bitcoin Trader
The Bitcoin Trader - Virtualna valuta Bitcoin tudi po prvomarčevskem vrhu pri 32 dolarjih za kovanec nadaljuje z rastjo in trenutno kotira pri skoraj 49 dolarjih. To je vse super, je pa spet treba poročati o (k sreči) manjšem vdoru v enega od plačilnih posrednikov, v New Yorku bazirani bitinstant.com. Še neznani storilci so jim s pomočjo kraje domene odtujili za malo več kot 12.000 dolarjev.

Kot so sami priznali, so imeli površno zavarovano domeno. Nepridipravi so tako uspeli izbrskati osnovne osebne podatke o ustanovitelju Garethu Nelsonu, specifično kraj njegovega rojstva in materin dekliški priimek (hvala ti, Facebook), ter s tem uspešno prepričali bitinstantovega domenskega registraja Site5.com, da je med administrativne kontakte dodal še njihov...

15 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja