»

Kataklizme informacijske družbe: Razprava o odgovornosti

Slo-Tech -

Informacijska družba temelji na pretoku podatkov. Nič čudnega ni, da so podatkovne zlorabe vedno bolj pogoste in postajajo del digitalnega vsakdana.

Kaj so vzroki zlorab? Gre tukaj res samo za “močne slabe fante” ali lahko vzroke za kraje osebnih podatkov, nepravilno hrambo in prenos podatkov ter zasebnostne zlorabe iščemo tudi med načrtovalci in vzdrževalci teh sistemov? Kdo bi moral prevzeti več odgovornosti in kdo dela dovolj?

Gosti okrogle mize:

  • Matjaž Drev, državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT
  • Matej Kovačič, IJS

Vidimo se v četrtek, 16.5.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

8 komentarjev

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Javna razprava o sporazumu ACTA

lenartkucic.net - Če bi vse potekalo po standardnem, uveljavljenem postopku, se ta dogodek sploh ne bi smel zgoditi. Ker pa se je sprejemanje sporazuma ACTA po Evropi precej zapletlo, je prvo javno razpravo o spornem protiponarejevalnem sporazumu doživel tudi slovenski parlament.

O poteku razprave sta za Delo pisala Mario Belovič in Matjaž Ropret. Tukaj objavljamo zvočne zapise (mp3) vseh nastopajočih, ki so se udeležili debate.

Razpravo je začel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav („bistvo sporazuma je, da ne povzroča nesporazumov“). Nadaljeval je vodja enote za javno naročanje in intelektualno lastnino na generalnem direktoratu Evropske komisije za trgovino Anders Jessen, ki je pojasnil, da je Acta le nekakšna...

45 komentarjev

14. multikonferenca Informacijska družba 2011

Inštitut Jožef Stefan - Med 10. in 14. oktobrom se bo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani odvijala 14. multikonferenca Informacijska družba 2011.

Dogodek je razdeljen na 8 konferenc, ki se dotikajo osnovne teme: inteligentni sistemi, kognitivne znanosti, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča (sikdd 2011), soočanje z demografskimi izzivi, sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, robotika, kognitonika, internet in slovenija: 1985 – 1995.

Vstop je prost, več informacij pa dobite na strani dogodka.

1 komentar

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo vabi na spletni klepet na temo "Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?". Govora bo predvsem o virusih, nezaželeni elektronski pošti (spamu), žaljivih vsebinah na spletnih straneh in možnosti vpogleda v vašoi zasebno e-pošto s strani tretjih oseb. Med udeleženci klepeta bodo tudi:
  • dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo,
  • dr. József Györkös, državni sekretar MID,
  • Jože Bogataj, glavni republiški inšpektor za varstvo osebnih podatkov,
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT,
  • Matej Kovačič, avtor knjige Zasebnost na internetu,
  • dr. Miroslav Kranjc, državni podsekretar, vodja Sektorja za tehnološke naloge MID,
  • Klemen Tičar, pravnik, MID.
Klepet bo v torek, 17. februarja 2004, ob 20. uri. Prijavite se preko strežnika irc.gov.si, skozi vrata 6667, na kanal #MID.

Na novico nas je opozoril Matthai.

11 komentarjev