»

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

Maci s količino malwara prehiteli Windows računalnike

vir: Pxhere

Malwarebytes - Kot v svojem zadnjem poročilu ugotavljajo pri varnostnem podjetju Malwarebytes, je bilo leto 2019 v zamenju napadov z zlobno kodo na naprave s sistemom macOS. Na njih so namreč zaznali 30 milijonov primerkov malwara, na napravah z Okni pa "le" 24 milijonov. Ugotavljajo, da se je glede na leto 2018 število groženj na macih povzpelo za 400 %.

Uporabniki Oken se bodo ob teh podatkih morda privoščljivo zahihitali, potem ko so bili tozadevno v vodstvu vso moderno zgodovino, a v resnici je v vsem skupaj precej statistike in posledic metodologije. Kot omenjajo sami avtorji poročila, je povečanje števila groženj tudi posledica povečanja števila Applovih računalnikov v zadnjem letu. Zato so morda nekoliko realnejši podatki o številu povprečnih groženj na napravo, ki pa vseeno niso zanemarljivi: pri macih so na napravo tako našteli povprečno 11 groženj, medtem ko je pri Windows ta številka znašala 5,8.

Kot drugo, malwara je veliko vrst in stopenj škodljivosti in medtem, ko se računalniki...

13 komentarjev

Linux bo dobil - Microsoftov protivirusnik

Slo-Tech - Minuli teden smo skorajda prezrli eno izmed nenavadnejših vesti. Čeprav je znano, da v nasprotju s pogostim prepričanjem Linux ni imun na viruse in da lahko zalega svojo pot najde tudi tja, so protivirusni programi na Linuxu še vedno precejšna redkost. Microsoft pa je temu navzlic napovedal, da bo njegov protivirusni program Defender, ki (neupravičeno?) nikdar ni imel slovesa posebej zanesljivega kosa programske opreme, prihodnje leto prispel prav na - Linux. Na Ignite Conference, ki se je končala v petek, so pokazali delujoč prototip.

Microsoft je že letos spremenil ime svojega protivirusnika iz Windows Defender v Microsoft Defender. Naslednji korak v širjenju ekosistema so bili Maci, kamor je Defender prispel marca. Sedaj pa bo prispel še na Linux, je povedal Rob Lefferts, Microsoftov podpredsednik za M365 Security.

Druga novost bo Application Guard, ki bo na voljo v vseh dokumentih Office 365 (prej zgolj v Edgeu). Ta uporabnikom omogoča, da spletne strani oziroma spletne...

50 komentarjev

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Huda varnostna luknja v macOS

Slo-Tech - V najnovejši različici Applovega operacijskega sistema macOS High Sierra so odkrili veliko luknjo, ki omogoča prevzem nadzora nad računalnikom vsakemu mimoidočemu. Ranljivost je znana že dva tedna, a se je resnost luknje razkrila šele sedaj. Apple je že izdal popravek, ki jo odpravlja.

Izkaže se, da ima macOS sicer onemogočen administratorski račun (root), a ta ni zaščiten z geslom in ga je mogoče omogočiti, kar omogoča zlorabo. Če ugasnjen računalnik vključimo, se lahko ob pozivu za vnos gesla preprosto vpišemo kot root in pustimo polje za geslo prazno, pa nas bo sistem ob nekaj zapornih pritiskih na vnašalko spustil mimo. Ranljivost je pred dvema tednoma povsem brezbrižno omenil eden izmed uporabnikov kot rešitev težave, če nas macOS zaklene...

21 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Slaba varnost sistema MacOS X

vir: Heise
Heise - Apple je izdal komplet popravkov za OSX Snow Leopard. Po namestitvi od 250 do 1300 MB popravkov (odvisno od vaše različice) bo sistem pripravljen za nadgradnjo na prihajajoči MacOS X Lion, imel boljšo podporo za IPv6 in bolj dosledno preprečeval poskuse namestitve "popularnega" scareware-a MacDefender. Hkrati so popravili kar 36 resnih varnostnih pomankljivosti.

Kratek prelet čez seznam lukenj razkrije marsikaj zanimivega. Mace je mogoče resetirati kar preko Wi-Fi-ja, AppStore v določenih primerih omogoča...

100 komentarjev