»

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Švicarska banka UBS odpira laboratorij za raziskave tehnologije za bitcoinom

The Wall Street Journal - Švicarska investicijska banka UBS bo v Canary Wharfu v Londonu odprla raziskovalni laboratorij, v katerem bodo preučevali infrastrukturo, ki poganja bitcoin. Raziskovali bodo, kako je mogoče tehnologijo javne kriptografsko varne knjige transakcij (blockchain) uporabiti pri nudenju klasičnih komercialnih finančnih storitev.

Očitno je, da prinaša bitcoin nekatere pomembne tehnološke rešitve, ki utegnejo v prihodnosti postati široko uporabne. Blockchain je zlasti pomemben, saj se v njem shranjuje zgodovina vseh transakcij, ki je javno dostopna vsem zainteresiranim strankam, hkrati pa matematika poskrbi, da je ni mogoče potvoriti. Reuters je že minuli mesec objavil, da IBM razvija blockchain za dolarski sistem, angleška centralna banka pa se...

11 komentarjev

Na internetu brezplačno dostopni rokopisi in knjige iz starega in srednjega veka ter raziskave Svetovne banke

Ars Technica - Univerza v Oxfordu in Sveti sedež sta napovedala načrt, po katerem bodo v prihodnjih štirih letih digitalizirali poldrugi milijoni strani različnih starih tekstov in knjig, ki so bili ustvarjeni pred 16. stoletjem. Po digitalizaciji, ki bo stala okrog dva milijona funtov in jo financira Fundacija Polonsky, bodo digitalizirana dela brezplačno dosegljiva na internetu.

Približno dve tretjini del bo...

17 komentarjev

Preprodajanje virtualnih dobrin v spletnih igrah pomemben vir prihodkov za manj razvite

vir: BBC
BBC - Spletne igre, kjer igralci zbirajo različne vredne predmete in virtualne valute (recimo zlato), ki njihovim likom dajejo različne prednosti in sposobnosti, so postale velika poslovna priložnost za revnejše države. Svetovna banka v študiji ocenjuje, da je sivi trg, koder se trguje z vrednimi virtualnimi predmeti iz spletnih iger, vreden okoli tri milijarde dolarjev.

Zahodni igralci iger, kot sta World of Warcraft in Lineage, nimajo časa za večurno igranje in zbiranje raznih vrednih predmetov, zato jih pogosto kupujejo od drugih igralcev. Približno četrtina jih je to že storila, pri čemer so vsote najbolj vnetih dosegle tudi več tisoč evrov. Čeprav se ponudniki iger proti temu početju borijo, ga ne uspejo izkoreniniti.

Samo na...

5 komentarjev

themes.org hacked

Slashdot - Tole sploh ni več zabavno. Po tem, ko je shekal spletne strani Sourceforge in Apache, se je isti človek spravil tudi na themes.org. V bistvu ne gre za direkten hack, ampak za sniffanje passwordov pri shekanem ISPju. Defacment naj bi zgledal takole (dobro si oglejte slikco na vrhu :). Themes.org je sicer stran kjer dobite najrazličnejše 'teme' za Linux programje za KDE, GNOME, GTK Windowmaker itd...
Kot, da ne morejo narediti česa koristnejšega in raje vdirati v WTO, svetovno banko ali kaj podobnega :)

6 komentarjev