»

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev

Kitajci razbili stavniško združbo z bitcoini na darknetu

Slo-Tech - Po lanski prepovedi ICO-jev in zaprtju vseh lokalnih kriptomenjalnic na Kitajskem, je število transakcij z bitcoini in ostalimi kriptovalutami tam precej upadlo. Po ocenah kitajske centralne banke manj kot odstotek vsega trgovanja z bitcoini odpade na menjavo v juane. Toda na darknetu je bitcoin tudi na Kitajskem še vedno zelo priljubljen, kar kaže tudi najnovejša akcija kitajske policije, ki razbila stavniško združbo, ki je organizirala stave na rezultate svetovnega prvenstvena v nogometu.

V zadnjih osmih mesecih, ko je stavniška združba delovala, se je na strani registriralo več kot 330.000 ljudi. Ti so vplačali za več kot poldrugo milijardo dolarjev stav, kar predstavlja največjo odkrito bitcoinsko stavnico. Policija je pridržala šest kolovodij, zasegla za...

0 komentarjev

Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Slo-Tech - Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih....

59 komentarjev

Bitcoin se je po rekordih nekoliko upehal

Slo-Tech - Kdor je na zadnjem vrhuncu konec leta 2013 kupil bitcoine, je v nadaljevanju zgolj nemočno opazoval padanje njihove vrednosti. Če je počakal do včerajšnjega dne, pa jih je ponovno lahko prodal z dobičkom. Včeraj je namreč bitcoin po vztrajni rasti, ki traja že leto dni, dosegel nove rekordne vrednosti. Za en bitcoin je bilo treba odšteti več kot 1100 dolarjev. Danes se je zgodil eden večjih popravkov v zadnjih mesecih, saj je bitcoin izgubil skoraj četrtino vrednosti in padel pod 900 dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost giblje med 900 in 1000 dolarji.

Vrednost bitcoina z manjšimi nihanji raste že od začetka minulega leta, v zadnjih treh mesecih pa se je podvojila. Kateri dejavnik je...

20 komentarjev

Kitajska onemogočila nakazila na bitcoinske borze, bitcoin izgubil polovico vrednosti

Bobby Lee iz BTC China pravi, da ostajajo v igri.

Slo-Tech - Bitcoin nadaljuje svojo divjo vožnjo gor in dol, pri čemer pa v zadnjem času prednjačijo premiki navzdol, potem ko je valuta prej mesece (oziroma - če izvzamemo, da se je aprila prekucnil na dotedanjem vrhu - kar vse od nastanka) poznala le pot navzgor. Danes je bitcoin vreden dobrih petsto dolarjev, kar je približno polovico manj kot na vrhu v začetku meseca.

Bitcoin je še hudo mlad in shizofren, zato ga že najmanjše novice sunkovito pahnejo v eno ali drugo smer. Ko je ameriški Senat bitcoin potrdil kot alternativno valuto, ki ni prepovedana, je bitcoin podiral rekorde. Potem pa so Kitajci decembra objavili, da njihove banke ne smejo poslovati z bitcoini, medtem ko prebivalstvu špekulacij niso prepovedali.

Kitajska pa se tu ne ustavlja, ampak je svojim...

156 komentarjev

Milijonske kraje bitcoinov

Slo-Tech - Tečaj bitcoina raste prek meja in je od absolutnega rekorda, ki ga je izenačil prejšnji teden, zrasel še za 30 odstotkov do vrtoglavih 350 dolarjev za bitcoin. To vabi tudi dolgoprstneže, ki so v zadnjem tednu zakrivili dve veliki tatvini, sicer pa je bilo tatvin v kratki zgodovini bitcoina že cel kup. Škoda gre v milijone dolarjev.

Inputs.io je bila priljubljena avstralska stran, ki je ponujala spletno denarnico za bitcoine. To je precej enostaven način hrambe bitcoinov, pri katerem ne potrebujemo lokalne kopije vseh narudarjenih blokov in se nam ni treba ukvarjati z varovanjem datoteke (tako pred nepooblaščenim dostopom kakor pred izgubo, saj sta v svetu bitcoinov oba katastrofalna in neobrnljiva dogodka). V zameno...

45 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev