»

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in osmerica zveznih držav so sprožili novo tožbo proti Googlu, v kateri trdijo, da si je na nedovoljene načine pridobil monopolen položaj na področju spletnega oglaševanja v ZDA in ga zlorabil.

Google je z nekaj čez 200 milijardami dolarjev letnih prihodkov iz naslova oglaševanja največji oglaševalec na svetu. V rokah ima tako rekoč vse mehanizme za nadzor nad potjo oglasov od tistega, ki jih ustvari, do potrošnika, saj bedi tako nad barantanjem za oglasni prostor, kakor tudi nad nekaj največjimi svetovnimi spletnimi platformami. Do takšnega položaja je velikan prišel pretežno z nakupi; med drugim je denimo leta 2007 prevzeli DoubleClick in z njim povezano tržnico oglasnih prostorov. Zaradi tega se že poldrugo desetletje otepa očitkov o urejanju monopolnega položaja, ki imajo v zadnjih letih tudi zelo stvarne posledice: leta 2020 je pravosodno ministrstvo Združenih držav podjetje prvič tožilo zaradi monopolizacije spletnega iskanja in oglaševanja....

1 komentar

AOL, Microsoft in Yahoo partnerji pri oglaševanju

vir: Reuters
Reuters - Internetni velikani AOL, Microsoft in Yahoo so sklenili dogovor (izjava za javnost) o sodelovanju na področju oglaševanja, s katerim bodo tesneje povezali svoja omrežja za trženje spletnih oglasov, s čimer želijo resneje konkurirati Googlu in Facebooku, ki si ta hip odrežeta največji kos oglaševalske pogače na internetu. Dogovor jim dovoljuje, da od drugea leta dalje prodajajo neizkoriščeni oglasni prostor drugega partnerja, hkrati pa lahko kupci že v začetku na enem mestu zakupijo oglasni prostor na vseh treh straneh hkrati.

Podjetja želijo s tem poenostaviti prodajo oglasov, kar naj bi na koncu povečalo povpraševanje in prodajo. Prodajo bosta upravljala Microsoft in Yahoo, medtem ko...

0 komentarjev

Navezo Yahoo-Microsoft potrdile EU, ZDA

CNet - Microsoft in Yahoo bosta lahko dokončala postopke za sklenitev partnerstva, saj je včeraj Evropska komisija prižgala zeleno luč sodelovanju podjetij, medtem ko je ameriško pravosodno ministrstvo svoj pristanek objavilo že pred tem. Dogovor je bil podpisan julija 2009, ko sta se podjetji domenili, kako bosta sodelovali. Ideje o združitvi (oziroma Microsoftovemu prevzemu) so odpisali, tako da so se odločili le za tesno sodelovanje na področju iskanja po spletu in oglaševanja.

Bing in Yahoo bosta dobila nov, enoten iskalni algoritem še letos, ali najkasneje leta 2011, če bi bila implementacija v božični nakupovalni sezoni moteča za uporabnike. Poleg tega bodo v istem času združili in...

10 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev

AOL, Microsoft in Yahoo skupaj proti spamu

InfoWorld -

Informacijski giganti AOL, Microsoft in Yahoo so objavili, da se bodo s skupnimi močmi borili proti spamu. Podjetja bodo tako skušala svoje uporabnike zaščiti pred to nadlogo, prav tako pa bodo skušala omejiti količino spama, ki prihaja iz njihovih lastnih sistemov.

Upajo še, da jim bo nekako uspelo preprečiti pošiljanje spama s ponarejenimi glavami sporočil, ki kažejo nanje, in pa pošiljanje prek relay in proxy servisov. Podjetja se očitno dobro zavedajo, da veliko spama ustvarijo nekateri njihovi lastni uporabniki, zato bodo vsem ponudila boljše možnosti prijave in indentifikacije spammerjev. Vključena je tudi ameriška vlada; dva senatorja sta ponovno na plano potegnila osnutek antispam zakona, ki nikoli ni dočakal javne obravnave. Več o tem.

5 komentarjev