V San Franciscu mestna železnica še vedno temelji na 5,25-palčnih disketah

Matej Huš

25. okt 2024 ob 21:08:31

V San Franciscu bodo za 212 milijonov dolarjev posodobili računalniški nadzorni sistem, ki upravlja tamkajšnje podzemne vlake, s čimer se bodo končno rešili velikih disket. Vse od leta 1998 je Automatic Train Control System (ATCS) uporabljal 5,25-palčne diskete. S treh disket je prebral ustrezen program za DOS, ki je krmilil centralne strežnike.

Kot so pojasnili v začetku leta, ATCS avtomatično krmili mestno železnico, dokler so vlaki pod zemljo. Nad zemljo jih upravljajo vozniki, v tunelih pa zgolj opazujejo. Modernizacijo so načrtovali že leta 2018, nato pa je načrte prekinila pandemija. Minuli teden so sklenili pogodbo s Hitachi Rail, ki bo vzpostavil nov sistem brez uporabe disket.

ATCS sicer še deluje, a ima čedalje več težav, ker se diskete kvarijo, programerjev z znanjem jezikov izpred tridesetih let pa je čedalje manj. Vzdrževalni stroški so zato čedalje višji. Železnica v San Franciscu bo sicer deležna obsežne nadgradnje, ki je težka 700 milijonov dolarjev, od tega gre 212 milijonov dolarjev za informacijski sistem. Eden glavnih problemov je tudi komunikacija, za katero uporabljajo stare kable, ki zmorejo vsega nekaj kilobitov na sekundo.

Celotna nadgradnja naj bi bila zaključena leta 2033. V tunelih bodo nadgradnje dokončane do leta 2028, nato pa bo sledil še nadzemni del.