Pametna navigacija proti načrtovalcem prometne ureditve

Matej Huš

7. mar 2017 ob 21:28:59

Aplikacije, ko sta Waze ali Google Maps, ki nam med vožnjo sporočajo podatke o prometu in ob zastojih preusmerijo na alternativne poti, so pri načrtovalcih mestnega prometa naletele na hud odpor, piše USA Today. V ZDA ugotavljajo, da je zaradi vse bolj razširjene uporabe teh aplikacij čedalje teže načrtovati promet. Aplikacije ljudi preusmerjajo skozi majhne ulice v stanovanjskih soseskah, ki za tako količino prometa niso projektirane, kar hudo jezi lokalne prebivalce. Gre za klasično tragedijo skupnega.

Zamisel in namen teh aplikacij sta seveda plemenita. Če alternativna, v normalnih razmerah počasnejša pot zaradi prometa na glavni arteriji postane hitrejša, nas preusmerijo tja. Toda težava nastopi, ko enako storijo še vsi ostali. Rezultat so poleg polnih obvoznic in avtocest še zelo prometne lokalne ulice, ki so načeloma neprometne, saj tečejo čez mirne stanovanjske soseske. Pri tem so si pisci aplikacij skupaj z njihovimi uporabniki ter lokalni prebivalci na nasprotnih bregovih.

V kalifornijskem mestu Fremont so se zaradi teh težav zatekli k precej radikalnim ukrepom. Mesto leži namreč med velikimi stanovanjskimi predmestji na eni strani ter velikimi zaposlovalci (Cisco, Intel, eBay) v San Joseju na drugi strani. Navigacija je migrante čedalje pogosteje vodila kar skozi Fremont, zato so mestne oblasti med najbolj obremenjenimi urami na določenih križiščih enostavno prepovedale zavijanje levo in vožnjo naravnost. Postavili so tudi napise, naj ljudje ne zaupajo navigaciji.

Problem je, da mestne oblasti izdelovalcem aplikacij ne morejo ukazati, naj pri določenih trasah izključijo lokalne ulice. Argument Waza in drugih je, da gre za javne prometne površine, katerih pravico uporabe imajo vsi, namen pa je tako ali tako porazdeliti promet po čim več dostopnih površinah. Toda težava je, da je prepustnost lokalnih cest često tako nizka, da opazno ne zmanjšajo zastojev na vpadnicah in obvoznicah, četudi so popolnoma polne. Edina rešitev je zato uvedba dodatnih prometnih pravil za vse (kot je prepoved zavijanja levo ob določenih delih dneva ali zniževanje omejitve hitrosti), kar aplikacije prek Connected Citizens Programa tudi upoštevajo.

Rešitve morajo poiskati tudi arhitekti. V Seattlu že dlje časa preoblikujejo prometno ureditev tako, da lokalnih cest ne bo mogoče uporabljati kot udobne obvoze. Ceste preurejajo v enosmerne, dodajo parkirne površine ob robu, nižajo prometno omejitev, dodajo semaforje, fizično preurejajo križišča ali jih spreminjajo v krožišča itd. Po večdesetletnem razvoju, ki je iskal ceste, ki bi najhitreje pripeljale med dvema točkama, je sedaj poudarek na načrtovanju cest, ki bodo varne za vse ostale prometne udeležence in ne preveč privlačne za avtomobiliste. Toda, v San Franciscu so na primer porabili 16 mesecev in 3,1 milijona dolarjev za preureditev velikega križišča Bosworthove in Diamondove, ki je sedaj prijaznejše pešcem, kolesarjem in uporabnikom podzemne železnice. Navigacija zato voznike avtomobilov - pelje naokoli po stranskih poteh.