ZDA preverjajo, ali TSMC krši sankcije proti Huaweiju

Matej Huš

20. okt 2024 ob 19:04:45

Ameriško ministrstvo za trgovino je sporočilo, da je uvedlo preiskavo zoper tajvanskega proizvajalca čipov TSMC. Preverjajo, ali TSMC krši ameriške sankcije in dobavlja čipe kitajskemu Huaweiju. V TSMC nezakonitosti zanikajo in dodajo, da bodo sprejeli popravljalne ukrepe, če bodo potrebni.

Huawei je na seznamu podjetij, ki jim ZDA ne dovolijo dostopa do ameriške tehnologije. To velja tudi za podjetja v tujini, če njihovi izdelki vsebujejo dovolj ameriških komponent. Tak primer je na primer ASML, ki proizvaja naprave za izdelavo čipov. TSMC proizvaja čipe za Nvidio in Apple, podjetji pa za kitajski trg izdelujeta čipe starejših generacij, ki naj ne bi kršili ameriških sankcij.

TSMC ni izrecno potrdil ali zanikal, da bi svoje čipe pošiljal Huaweiju. So pa zagotovili, da se držijo zakonov in bodo poskrbeli, da bo tako tudi ostalo. Precej verjetnejša je posredna prodaja, saj bi Huawei lahko kupoval TSMC-jeve čipe prek posrednikov, ne da bi TSMC to sploh vedel (ali želel vedeti). Od leta 2020 ZDA prepovedujejo dobavo kakršnihkoli nekitajskih čipov Huaweiju, a v praksi je to zaradi posrednikov nemogoče nadzorovati. Na podoben način so se sankcijam izogibali tudi v Rusiji. TSMC pa ima dve svoji tovarni kar na - Kitajskem.