ZDA dodatno privijajo Huawei

Matej Huš

28. mar 2020 ob 19:28:20

Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva. Nekateri strokovnjaki namreč opozarjajo, da bi bile posledice v resnici hujše za ameriška podjetja, saj bodo Huawei in druga podjetja preprosto uredili lastne dobavne verige, ki ne vključujejo ameriških podjetij ali njihove tehnologije. Ameriška administracija si zato prizadeva za oblikovanje predloga, ki bi kar najmanj prizadel ameriško gospodarstvo. Huawei in TMSC navedb nista komentirala.