X spreminja politiko blokiranja, uporabniki besni

Matej Huš

18. okt 2024 ob 20:54:52

Ena izmed prepoznavnih lastnosti X-a, ki ima korenine v zgodnji dobi Twitterja, se bo korenito spremenila. Blokiranje, ki je doslej v celoti preprečevalo interakcijo, se bo omehčalo. Uporabniki nad napovedano spremembo niso navdušeni.

Trenutno je blokiranje zelo dokončen način za prekinitev komunikacije. Kogar blokiramo, z nami ne more več komunicirati niti ne more več brati naših objav. Seveda jih lahko pogleda neprijavljen, saj je Twitter (razen če svoje objave nastavimo drugače) javen, a to lahko tako ali tako vsi, predsem pa to ni tako zelo enostavno, ker jih je treba najti. Prostega neprijavljenega brskanja po X-u namreč ni več.

Elon Musk pa je sedaj sporočil, da bodo odslej blokirani uporabniki lahko videli objave tudi uporabnikov, kateri so jih blokirali. Musk odločitev utemeljuje z večjo transparentnostjo, večinsko mnenje uporabnikov pa ji je nenaklonjeno. Menijo, da bo sprememba olajšala zasledovanje in nadlegovanje. Ena izmed možnosti nadlegovanja je izdelava posnetkov (screenshot) objav, četudi z njimi ne morejo interagirati, in nato njihovo poobjavljanje in komentiranje. To je sicer možno že sedaj, le en ovinek več je treba storiti - odpreti drugi račun.

Kdaj bo X novost uvedel, še ni jasno. Se pa lahko še precej zaplete, saj Applov App Stor in Googlov Play Store za tovrstne aplikacije striktno terjata delujočo funkcijo blokiranja. V nasprotnem primeru X-u grozi umik s teh tržnic.