Teksaški zakon o prepovedi cenzure na družbenih omrežjih protiustaven

Matej Huš

3. dec 2021 ob 22:35:12

Ameriško zvezno sodišče je zadržalo kontroverzni teksaški zakon, ki je upravljavcem družbenih omrežij prepovedoval moderiranje in odstranjevanje vsebin, ki jih objavljajo uporabniki. Teksaški zakon je od upravljavcev zahteval, da nediskriminatorno razpečujejo vsakršno vsebino in jim odrekal uredniško presojo. Izrecno jih je opredelil kot nevtralno prenosno infrastrukturo (common carrier), podobno kot ponudnike dostopa do interneta ali mobilne operaterje.

Sodnik Robert Pitman je zakon v celoti zadržal, ker je vseboval vrsto neustavnosti, med drugim tudi kršitve prvega amandmaja (svoboda izražanja). Sodišče meni, da obstaja velika verjetnost, da tožniki v postopku uspejo, zato bi uveljavitev zakona pred zaključkom postopka povzročila težko popravljive posledice. Podoben zakon so želeli sprejeti tudi na Floridi, a ga je zvezno sodišče prav tako blokiralo. V vseh primerih so konzervativni guvernerji zakon utemeljevali z besedami, da se tako borijo proti domnevnemu utišanju konservativnih pogledov in stališč na družbenih omrežjih. Po drugi strani pa so v Teksasu iz zakona izvzeli Parler in Gab (pa tudi druga manjša omrežja), saj imata manj kot 50 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov v ZDA.

V ZDA zelo široko tolmačijo prvi amandma, ki velja tudi za pravne osebe. Zato sta NetChoice in Computer & Communications & Industry Association (CCIA) tožila zvezno državo Teksas, češ ta amandma z novim zakonom krši. Po tem amandmaju namreč nihče ne more nikogar prisiliti, da se izreka v nasprotju s svojim prepričanjem in da takšna gledišča širi. Za upravljavce družbenih omrežij to pomeni, da imajo pravico moderirati vsebino. Le tako lahko zagotavljajo spoštovanje pogojev uporabe. V nasprotnem primeru bi zakon zahteval, da družbena omrežja gostijo in širijo tudi nacistično propagando, sovražni govor in podobno. Zakon je prepovedoval celo označitev objav z opozorilom (disclaimer). Cenzura je bila v zakonu definirana izredno splošno: blokiranje, prepoved objave, izbris, deplatformiranje, demonetizacija, omejitev vidnosti, manj promocije in podobno.