NASA z laserjem z Zemlje poklicala v vesolje

Matej Huš

13. okt 2024 ob 11:50:22

NASA je s postaje LCOT (Low-Cost Optical Terminal) na Zemlji uspela vzpostaviti povezavo s TBIRD (TeraByte Infrared Delivery) na satelitu v nizki orbiti. LCOT je oddajal dovolj intenzivno, da je TBIRD identificiral laserski žarek in obdržal povezavo tri minute. Da je povezava uspela, je moral LCOT žarek usmerjati z natančnostjo enega miliradiana.

Misija TBIRD je trajala dve leti in se je končala sredi septembra letos. V tem času je NASA večkrat uspešno preizkusila vzpostavljanje povezav, najvišja dosežena prepustnost pa je znašala 200 gigabitov na sekundo. V treh minutah, kolikor je trajala povezala v zadnjem preizkusu, bi lahko pretočili pet terabajtov podatkov, kar je dovolj za prenos podatkov, ki jih sateliti ali vesoljske postaje zbirajo med opravljanjem znanstvenih eksperimentov.

NASA v okviru projekta SCaN (Space Communications and Navigation) raziskuje možnosti za širokopasovno komunikacijo s plovili in sateliti v različnih orbitah. Optične komunikacije, ki potekajo z laserji, lahko prenesejo več velikostnih razredov več podatkov od radijskih, a terjajo izjemno natančno usmerjenost snopov. Uporabljajo infrardeči del spektra elektromagnetnega valovanja, medtem ko konvencionalni načini uporabljajo daljše radijske valove.

Poleg komunikacije z objekti v bližini pa se NASA ukvarja tudi s komunikacijskim sistemom za globoko vesolje. Pred meseci so se uspešno sporazumevali s sondo Psyche, ki je na poti že leto dni in potuje do istoimenskega asteroida. Psyche je trenutno 466 milijonov kilometrov oddaljena od Zemlje. V okviru eksperimenta Deep Space Optical Communications so priklicali sondo in podatke izmenjevali s hitrostjo 8,3 megabitov na sekundo. Ko je bila Psyche bliže, zgolj 53 milijonov kilometrov proč, je bila prepustnost povezave celo 267 megabitov na sekundo. Tudi za ta podvig so uporabili lasersko komunikacijo.